Nagyvilág

2013.04.22. 22:25

Bostoni robbantás - Nem volt fegyvertartási engedélyük a gyanúsítottaknak

Washington, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Nem volt fegyvertartási engedélyük a bostoni maratonon történt robbantásos merénylet elkövetésével gyanúsított Carnajev fivéreknek - írták hétfőn a rendőrségre hivatkozva az amerikai napilapok.

Washington, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Nem volt fegyvertartási engedélyük a bostoni maratonon történt robbantásos merénylet elkövetésével gyanúsított Carnajev fivéreknek - írták hétfőn a rendőrségre hivatkozva az amerikai napilapok.

Az illetékes amerikai szövetségi hatóság, az Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) azon dolgozik, hogy megállapítsa, honnan szerezték fegyver- és robbanószerkészleteiket a Carnajev fivérek.

A rendőrség még nem tudja, hogy a fivérek folyamodtak-e fegyvertartási engedélyért. A massachusettsi törvények értelmében csak 21 évesnél idősebbek birtokolhatnak lőfegyvert, így a hatóságok az életben maradt gyanúsított, a 19 éves Dzsohar Carnajev kérelmét mindenképpen elutasították volna.

A fegyvereik és más információk alapján a hatóságok azt feltételezik, hogy a gyanúsítottak további terrorcselekményekre készülhettek. A Carnejeveknek legkevesebb öt csőbombájuk, egy M4-es gépkarabélyuk, két maroklőfegyverük, egy légfegyverük és több mint 250 töltényük volt.

A hétfői The New York Times szerint a fivérek azt állították az általuk péntekre virradóra elrabolt Mercedes terepjáró vezetőjének, hogy New Yorkba készülnek.

A hatóságok a rendelkezésre álló információk alapján úgy vélik, hogy a gyanúsítottaknak nem voltak cinkosaik. Ezt állította Dzsohar Carnajev is, aki egy, a torkán esett lőtt seb miatt csak írásban képes válaszolni a neki feltett kérdésekre. Mivel a sérülés közvetlen közelről leadott lövéstől származik, a nyomozók azt feltételezik, hogy a gyanúsított öngyilkosságot kísérelt meg.

Dzsohar Carnajev ellen sajtóértesülések szerint akár már hétfőn vádat emelhetnek. A legsúlyosabb vádpontok sajtóértesülések szerint tömegpusztító fegyverek bevetése, terrorizmus és közterület elleni pokolgépes támadás lehetnek. Massachusetts államban nincs halálbüntetés, de szakértők nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a szövetségi hatóságok megkísérelhetik az országos szinten alkalmazott legsúlyosabb büntetés kiszabatását.

Több republikánus honatya azt követelte, hogy Carnajevet kezeljék ellenséges hadviselő félként, ügyvéd nélkül hallgassák ki és adják át a katonai igazságszolgáltatásnak. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője hétfőn kijelentette, hogy mivel Dzsohar Carnajev amerikai állampolgár, és az erőszakcselekmények az Egyesült Államok területén történtek, az ügyben a polgári büntető igazságszolgáltatás hivatott eljárni.

A történtekkel kapcsolatban súlyos bírálatokat kapott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), amely az orosz kormány kérésére még 2011-ben kihallgatta az idősebbik testvért, Tamerlant, aki a tűzharcban életét vesztette. Moszkva szerint Tamerlan a radikális iszlám követője volt, és arra készült, hogy földalatti csoportokhoz csatlakozzon. (A Carnajev család csecsen nemzetiségű.) Az FBI két évvel ezelőtt nem állapított meg vele kapcsolatban terrorizmusra utaló tevékenységet. Lindsey Graham republikánus szenátor a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: ki kell deríteni, miért veszítették azóta szem elől a szövetségi hatóságok az idősebbik Carnajevet. Ennek oka a politikus szerint lehet az amerikai törvények elégtelensége, de az FBI mulasztása is.

Az FBI pótlólagos tájékoztatást kért a gyanúsítottakkal kapcsolatban az orosz hatóságoktól. Egyebek között arról, hogy mit csinált tavaly hat hónapig a Csecsenfölddel szomszédos Dagesztánban Tamerlan Carnajev. A szövetségi nyomozóhatóság cáfolta a Carnajev fivérek anyjának azt az állítását, miszerint a szövetségi hatóságok két éve folyamatosan szemmel tartották az idősebbik fiát.

A bostoni merénylet hatással volt a szélesebb értelemben vett amerikai belpolitikára is. A robbantások miatt múlt kedden a szövetségi szenátusban elhalasztották a bevándorlási reform tervezetének ismertetését. A jogszabályi környezet módosítására vonatkozó javaslatokat szenátorok kétpárti csoportja dolgozta ki. Republikánus részről a terrortámadás nyomán elhangzottak olyan kijelentések, hogy kérdések merültek fel az Egyesült Államokban való letelepedésre vonatkozó új szabályozási kezdeményezéssel kapcsolatban. (A bevándorlás rendszer reformját Barack Obama elnök kezdeményezte.)

Bostonban hétfőn 2 óra 50 perckor, vagyis pontosan az egy héttel a maratonon elkövetett kettős robbantás után egy perces csenddel emlékeznek meg a támadás 3 halottjáról és több mint 180 sebesültjéről. Ezután megszólalnak a város templomainak harangjai.

Massachusetts fővárosában az élet hétfőn kezdett visszatérni a szokásos mederbe. Vasárnap fokozatosan elkezdték megnyitni a maraton célegyenesének környékét is, ahol a helyszínelés miatt hat háztömbnyi területet lezárva tartottak. A folyamat akár egy-két napig is eltarthat.

Hétfőn eltemették a robbanás következtében életét vesztett 29 éves felszolgálónőt, Krystle Campbellt. A Bostoni Egyetemen gyászszertartást tartanak egy másik áldozat, a 23 évesen meghalt kínai diáklány, Lu Ling-ce emlékére.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!