Nagyvilág

2013.04.19. 18:49

A lengyel kormányfő elbocsátotta a kincstárügyi minisztert

Varsó, 2013. április 19., péntek (MTI/PAP/Reuters/Dow Jones) - Az ország érdekeit sértő gázvezeték-építési szándéknyilatkozat aláírásával kapcsolatban történt "felügyeleti mulasztások" miatt elbocsátotta a kincstárügyi minisztert a lengyel kormányfő.

Varsó, 2013. április 19., péntek (MTI/PAP/Reuters/Dow Jones) - Az ország érdekeit sértő gázvezeték-építési szándéknyilatkozat aláírásával kapcsolatban történt "felügyeleti mulasztások" miatt elbocsátotta a kincstárügyi minisztert a lengyel kormányfő.

Donald Tusk miniszterelnök a PGNiG gázipari monopólium leányvállalata, az EuRoPol GAZ és az orosz Gazprom között a Yamal-Europe gázvezeték-beruházás ügyében létrejött szándéknyilatkozattal kapcsolatban elkövetett adatközlési szabálytalanságok miatt bocsátotta el Mikolaj Budzanowski kincstárügyi minisztert. Utódjakén Wlodzimierz Karpinskit, a közigazgatási és digitalizálási minisztérium államtitkárát nevezte ki.

"A kincstárügyi miniszter nem látta el megfelelő módon felügyeleti hatáskörét" - indokolta Donald Tusk a döntést.

"A PGNiG vezetősége visszaélt bizalmammal és erősen kétlem, hogy eljárásuk során a köz érdekének hatékony szolgálatát tartották volna szem előtt. Gyors és határozott intézkedéseket várok az új kincstárügyi minisztertől a PGNiG felé, személyi konzekvenciák levonását is beleértve" - tette hozzá.

Április elején az orosz Gazprom és a lengyel állami PGNiG gázszolgáltató vállalat 48-48 százalékos közös tulajdonában lévő EuRoPol GAZ, a Yamal-Europe gázvezeték üzemeltetője és a Gazprom szándéknyilatkozatot írt alá a Yamal-Europe gázvezeték második fázisának megépítéséről Fehéroroszországon és Lengyelországon át Szlovákia és Magyarország felé vezető nyomvonallal. Az EuRoPol GAZ harmadik részvényese a Gazpromexport 4 százalékkal.

Donald Tusk miniszterelnök a Gazprommal kötött vezeték beruházási szándéknyilatkozattal összefüggésben felmerült "adatközlési hiányosságokkal" kapcsolatban Varsóban rendezett sajtókonferencián bejelentette, hogy Lengyelország felülvizsgálja az állami tulajdonban lévő és tőzsdén is jegyzett vállalatok felügyeleti rendszerét annak biztosítása érdekében, hogy az érintett vállalatok saját üzleti érdekeik érvényesítése mellett elsősorban a nemzet biztonsági érdekeit szolgálják.

"Lengyelország az elkövetkező hónapokban olyan integrált felügyeleti modellt fog kidolgozni, ami a vállalatok üzleti érdekei mellett mindenekelőtt az állami érdekeket, konkrétan az ország energiabiztonsági érdekeit is garantálni tudja" - közölte a miniszterelnök. "Meg kell vizsgálni milyen eszközökkel lehet a tőzsdén jegyzett állami tulajdonú vállalatokat a nemzeti biztonsági politika szolgálatába állítani" - mondta, hozzátéve, hogy a vizsgálat eredménye akár egy kifejezetten energiapolitikai feladatkört ellátó minisztérium létrehozása is lehet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!