Nagyvilág

2013.03.14. 13:39

Új pápa - A német sajtó a katolikus egyház megújulásának esélyéről

Berlin, 2013. március 14., csütörtök (MTI) - A német sajtó a katolikus egyház megújulásának esélyeként értékelte Jorge Mario Bergoglio egyházfővé választását.

Berlin, 2013. március 14., csütörtök (MTI) - A német sajtó a katolikus egyház megújulásának esélyeként értékelte Jorge Mario Bergoglio egyházfővé választását.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Minden lehetséges című kommentárja szerint XVI. Benedek lemondása forradalmi lépés volt, és azt jelezte, hogy az egyház megújulásának nemcsak alulról induló folyamatnak kell lennie, hanem felül is új erőkre van szükség. A konklávé tagjai között is egyetértés mutatkozott, hogy egy sor területen változásra van szükség, és Jorge Mario Bergoglio megválasztásával új kezdetet jelentő döntést hoztak. A pápa névválasztása is az új kezdet üzenetét hordozza, a katolikus egyházban így jelenleg minden lehetséges - emelte ki a FAZ.

A Die Welt című konzervatív lap Lépés az új világba című kommentárja szerint a konklávé gyors döntése az egyház cselekvőképességét bizonyítja, az új pápa névválasztása pedig azt jelzi, hogy Ferenc nem a hagyományos hierarchiára, hanem a hívők népére kíván támaszkodni.

A lap kiemelte: XVI. Benedek "egy kissé varázstalanította" a pápai hivatalt, az új egyházfő megválasztása viszont megmutatta, hogy azért "maradt elég varázslat". Az új pápa előtt viszont igen prózai feladatok állnak, hiszen le kell dolgoznia a lemaradást a Vatikán reformjában, amelynek során professzionalizálni kell a Kúriát.

A liberális Süddeutsche Zeitung A szegények pápája, szegény pápa című kommentárja szerint "egyre többen tekintenek Róma felé, mert az ottani képek idegenül szépek", de egyre kevesebb hívő követi Rómát, mert a Vatikán tanításai ellentmondanak az élettapasztalataiknak. A pápaválasztást követő emberek így inkább csak egy látványosság nézői, nem pedig egy vallási szertartás résztvevői. Ezért Ferenc pápa iránt az a nagy elvárás, hogy hagyja el a "szent bunkert" és építsen hidat az emberek felé.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!