Nagyvilág

2013.03.14. 13:51

Új pápa - A La Libre Belgique nyolc oldalt szentelt a pápaválasztásnak

Brüsszel, 2013. március 14., csütörtök (MTI) - Nyolc oldalt szentelt Jorge Mario Bergoglio pápává választásának csütörtökön a La Libre Belgiue francia nyelvű belga országos napilap, amely józan, egyszerű, titokzatos és összetett személyiségnek mutatja be a római katolikus egyház új vezetőjét.

Brüsszel, 2013. március 14., csütörtök (MTI) - Nyolc oldalt szentelt Jorge Mario Bergoglio pápává választásának csütörtökön a La Libre Belgiue francia nyelvű belga országos napilap, amely józan, egyszerű, titokzatos és összetett személyiségnek mutatja be a római katolikus egyház új vezetőjét.

A lap rámutat, hogy Ferenc mindig kerülte a fényűzést, nem az érseki palotában él, hanem egy egyszerű lakásban, metróval jár, munkatársait pedig arra kérte, ne kísérjék el Rómába, a repülőjegyek árát inkább adják rászorulóknak.

"Képzeljék el a hallatlan kontrasztot a Szent Péter tér pompázatos nagyszerűsége és az argentin nyomornegyedek döngölt földpadlói és palatetői között, amelyek nyilván sokkal ismerősebbek a számára" - írja a lap, amely kiemeli, hogy Bergoglio az első római katolikus egyházfő, aki az amerikai kontinensről származik, az első, aki jezsuita és az első abban is, aki a Ferenc nevet választotta.

Ferenc egyszerűségére, józanságára és összeszedettségére következtet a lap abból is, ahogyan pápaként először jelent meg a hívek előtt a Szent Péter-bazilika erkélyén, amit azzal állít szembe, ahogyan II. János Pál és XVI. Benedek köszöntötte első alkalommal a híveket. A cikkíró szerint Ferenc mereven lépett a teraszra, "alig egy kézzel osztott áldást, arca szenvtelen, már-már kifejezéstelen" volt, mintha azt kérdezné: hova kerültem? Majd a lap szerint Ferenc egy tréfával nyitott, hogy a bíborosok a világ végéről választottak püspököt Rómának, elmosolyodott, és ahogyan beszélt, mosolya egyre szélesebb lett, magabiztosan beszélt.

A lap arról is ír, hogy a fehér füstöt követően a fehér reverendába öltözött Jorge Mario Bergoglio, Ferenc megjelenése a Szt. Péter-székesegyház erkélyén legalább olyan nagy meglepetés volt, mint amikor 1978-ban a "habemus papam" után a lengyel Karol Wojtyla II. János Pálként lépett elő a függöny mögül.

A lap az új pápa és az egyház előtt álló legnagyobb feladatokról is ír. A belga napilap szerint Ferencnek valódi reformot kell végrehajtania a római Kúriában, szembe kell néznie a pedofilbotrányokkal, mert "míg Nyugaton terjed a zéró tolerancia elve, Délen korántsem tartunk még itt" - fogalmaz az írás. A cikk arra is kitér, hogy a Vatikánt átláthatóbbá kell tenni annak érdekében, hogy a VatiLeakshez hasonló botrányok elkerülhetők legyenek, valamint, hogy Ferencnek keményen ki kell állnia a kisebbségi keresztény közösségek védelme érdekében, de a vallások közötti párbeszédet is erősítenie kell.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!