Nagyvilág

2013.03.03. 11:39

Pekingben megkezdődött a kínai népfront és a parlament éves ülésszaka

Peking, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - Több mint 2200 résztvevővel megtartotta első plenáris ülését vasárnap a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT), a kínai népfront országos bizottsága, és ezzel Pekingben kezdetét vette a kínai belpolitika rendszeres tavaszi eseménysorozata, a “két ülés”, amelyből a meghatározó az Országos Népi Gyűlés (ONGY), vagyis a törvényhozás éves ülésszaka.

Peking, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - Több mint 2200 résztvevővel megtartotta első plenáris ülését vasárnap a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT), a kínai népfront országos bizottsága, és ezzel Pekingben kezdetét vette a kínai belpolitika rendszeres tavaszi eseménysorozata, a “két ülés”, amelyből a meghatározó az Országos Népi Gyűlés (ONGY), vagyis a törvényhozás éves ülésszaka.Az idén új tisztségviselőket választanak mind a KNPTT országos bizottsága, mint a parlament élére. Feláll az új államtanács, a kormány is. A Kínai Kommunista Párt (KKP) tavaly őszi kongresszusán megválasztott csúcsvezetés összetételéből bizonyosra vehető, hogy a jelenlegi pártfőtitkár, Hszi Csin-ping lesz az államfő, Li Ko-csiang eddigi első miniszterelnök-helyettes a kormányfő, és várhatóan Csang Tö-csiang eddigi miniszterelnök-helyettes kapja a parlament elnökének posztját, Jü Cseng-seng volt sanghaji párttitkáré pedig a KNPTT vezetése lesz.

A hagyományoknak megfelelően elsőként Kína legfőbb - népfrontszerű - tanácsadó testülete kezdte meg munkáját, majd tagjai szavazati jog nélkül részt vesznek az ONGY két nap múlva kezdődő ülésszakának plenáris és bizottsági ülésein.

Mindkét országos szervezet tagjainak, illetve képviselőinek mandátuma öt évre szól.

A KNPTT egyfajta egységfront, amely hangsúlyozottan a kommunista párt vezetésével működik, és a Kínában létező nyolc, úgynevezett demokratikus párt, a tömegszervezetek, a nemzeti kisebbségek, a párton kívüliek, az egyházak, a vállalkozók és más társadalmi rétegek, csoportok képviselőit tömöríti. Jelenleg tagságának 60 százaléka tagja a kommunista pártnak.

A szervezetnek a több mint kétezres tagságú országos bizottságán kívül helyi bizottságai is vannak, s deklaráltan a politikai tanácskozás, a döntéshozatalok előtti, vagy a végrehajtás során történő egyeztetés, a társadalmi viták lefolytatása, a vélemények begyűjtése, továbbá az úgynevezett demokratikus ellenőrzés a feladata, valamint a javaslattétel.

1949. szeptember 21-én a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület első bizottságának ülése gyakorolta az Országos Népi Gyűlés jogkörét: kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot (KNK). A KNPTT határozta meg, hogy Peking (akkori nevén: Pejping) legyen a KNK fővárosa, döntött az ideiglenes alkotmányról, az ötcsillagos vörös nemzeti lobogóról, a himnuszról és arról, hogy Kínának a Gergely-naptárhoz kell igazítania időszámítását. Az Országos Népi Gyűlés első ülésszakát 1954-ben tartották.

A KNPTT országos bizottságának első elnöke Mao Ce-tung volt, őt követte Csou En-laj, majd később - ötödik vezetőként - Teng Hsziao-ping. Az elmúlt öt évben a 73 éves Csia Csing-lin volt a testület vezetője, a legmagasabb szintű kínai politikai vezetés sorrendben negyedik tagja.

- Trebitsch Péter, MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!