Nagyvilág

2013.03.08. 11:10

Pápaválasztás - Bölcs pápát szeretnének az SZTE kutatásának válaszadói

Szeged, 2013. március 7., csütörtök (MTI) – Személyes tulajdonságait tekintve mindenekelőtt bölcs pápát látnának szívesen XVI. Benedek utódaként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vallástudományi tanszéke által végzett magyarországi kutatás válaszadói - tájékoztatta Máté-Tóth András tanszékvezető professzor csütörtökön az MTI-t.

Szeged, 2013. március 7., csütörtök (MTI) – Személyes tulajdonságait tekintve mindenekelőtt bölcs pápát látnának szívesen XVI. Benedek utódaként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vallástudományi tanszéke által végzett magyarországi kutatás válaszadói - tájékoztatta Máté-Tóth András tanszékvezető professzor csütörtökön az MTI-t.A megkérdezettek kétharmada európait, ötöde pedig afrikait vár a pápai trónra. A friss kutatás eredményei szerint a válaszadók olyan új pápát látnának szívesen, aki elsősorban lelkipásztori tapasztalatokkal rendelkezik és járatos a világi ügyekben. Úgy vélik, hogy az új pápa mindenképpen büszkeséget jelent annak az országnak, amelyikből származik. Megerősítené a katolikus egyház helyzetét és általában fellendítené a vallási életet. Legfontosabb feladatainak tartják, hogy álljon a szegények és az elnyomottak mellé, legyen megértő a nem katolikusok iránt, és szorgalmazza a világ vallásai közötti párbeszédet.

A vallásukat aktívan gyakorló katolikusok még inkább pasztorális irányultságú pápát szeretnének, aki járatos a teológiában. Legkevésbé az egyházjogi jártasságot tartják fontosnak. Az egyházfő személyes tulajdonságai közül a katolikusok a bölcsesség mellett azt kívánják, hogy imádságos lelkületű legyen. Legkevésbé fontos számukra, hogy Mária-tisztelő legyen vagy kiemelkedő tudós. A pápa nemcsak a vallási, hanem általánosságban a spirituális életet is fellendítené szülőhazájában a gyakorló katolikusok véleménye szerint. Feladataként pedig a szegények melletti kiálláson kívül elsősorban a keresztények közötti egység és a „tévtanításokkal” szembeni fellépés szerepel az elkötelezett katolikusok válaszaiban.

A mintegy 1300 fős teljes mintán elvégzett felmérés az internetezők körében készült. A kérdőíveket teljes egészében kitöltő több mint ezer válaszadó között a nemek aránya kiegyensúlyozott, a felsőfokú végzettségűek, a települések közül pedig a Budapesten és a megyeszékhelyek lakók felülreprezentáltak. A válaszadók kétharmada katolikusnak vallja magát, több mint egyharmada pedig aktívan gyakorolja hitét.

A Máté-Tóth András és Nagy Gábor Dániel által elvégzett vizsgálat alátámasztja azokat a korábbi kutatási eredményeket, amelyek szerint az emberek Európában elsősorban azt várják el az egyháztól, hogy a szegényeknek fogja pártját, az egyház képviselőitől pedig azt, hogy megértő és bölcs magatartást tanúsítsanak.

A professzor közölte, a magyarországi kutatás következtetései hasonlóak a más módszerekkel végzett nemzetközi eredményekhez. A német nyelvterület teológusprofesszorai elsősorban a globális látásmódot, az internet által meghatározott kommunikációra és a pluralizmus kezelésére vonatkozó érettséget, valamint az egyház belső reformja iránti nyitott bátorságot várják el az új pápától, valamint új lendületet a második vatikáni zsinat szellemiségének képviselésében és megvalósításában.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!