Nagyvilág

2013.03.15. 19:15

Március 15. - Koszorúzás, táblaavatás, állampolgársági eskütétel Észak-Amerikában

Washington, 2013. március 15, péntek (MTI) - Koszorúzással, emléktábla-avatással, közös imával, ünnepségekkel és állampolgársági eskütétellel emlékeztek meg az amerikai és kanadai magyarok, valamint a két országban működő magyar külképviseletek az 1848-as forradalom és szabadságharc 165. évfordulójáról.

Washington, 2013. március 15, péntek (MTI) - Koszorúzással, emléktábla-avatással, közös imával, ünnepségekkel és állampolgársági eskütétellel emlékeztek meg az amerikai és kanadai magyarok, valamint a két országban működő magyar külképviseletek az 1848-as forradalom és szabadságharc 165. évfordulójáról.Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken az amerikai kongresszusban koszorút helyezett el Kossuth Lajos mellszobránál, valamint az arlingtoni katonai temetőben Asbóth Sándor és Számwald-Stahel Gyula sírjánál, akik a magyar szabadságharcban tisztként, az amerikai polgárháborúban pedig tábornokként harcoltak. Az államtitkár a washingtoni magyar nagykövetség péntek esti ünnepi fogadásának szónoka lesz, Szapáry György nagykövet mellett.

A keleti partvidék ünnepi eseményeit Washingtonban március 9-én az Amerikai Magyar Szövetségnek (AHF) a Wesley Teológiai Szeminárium kápolnájában tartott megemlékezés nyitotta meg. Itt beszédet mondott Koszorús Ferenc, az AHF elnöke és Várallyay Gyula az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnökségének tagja.

A nemzeti ünnep alkalmából március 9. és 14. között, a New York-i magyar főkonzulátus szervezésében, Minneapolisban 10, Chicagóban 23, New Yorkban pedig újabb 12 új magyar állampolgárt avattak.

A New Jersey állambeli Passaicban 10-én ünnepelt a helyi magyarság. A New York-i magyar főkonzulátuson csütörtök este fogadást tartottak. Szombaton Prudential Centerben Dán Károly nagykövet, New York-i Főkonzul és Lendvai-Lintner Imre a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke helyez el koszorút Kossuth Lajos New York-i szobránál.

Vasárnap Petőfi Sándor-emléktáblát avatnak fel a bostoni Prudential Center télikertjében a városban működő tiszteletbeli magyar konzul, Garai Gábor, valamint a Boston Panorama World Club és a Massachusettsi Magyar Társaság összefogásának jóvoltából.

A nyugati parti magyarság megemlékezés-sorozata március 9-én, a kaliforniai Laguna Woods-ban, az Orange County Magyar Klubban kezdődött, ahol fellépett az Egyesült Államokban turnézó Rajkó zenekar is. Március 16-án a San Diego-i Magyar Házban, március 17-én pedig a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban, San Francisco körzetében pedig a woodside-i szerzetesházban tartanak megemlékezéseket. A rendezvények szónokai között szerepel Kálmán László Los Angeles-i magyar főkonzul, illetve a helyettese, Pintér Olivér is.

Kanadában március 10-én a montreali magyar közösség emlékezett meg elsőként a 165. évfordulóról. Az ottawai magyar nagykövetség az Ottawai Magyar Házzal immár harmadik éve közös ünnepi megemlékezését március 17-én tartják. Az eseményen beszédet mond Bede-Fazekas Zsolt, a torontói Független Magyar Rádió főszerkesztője. A Cambridge-i Kossuth Házban az ünnepi beszédet Pordány László nagykövet mondja.

A Montreali Magyar Otthonban pénteken, Edmontonban szombaton és Vancouverben vasárnap Wetzel Tamás egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos mond ünnepi beszédet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!