Nagyvilág

2013.02.25. 14:21

Zavargásokba torkollott az izraeli börtönben meghalt palesztin fogoly temetése

Jeruzsálem, 2013. február 25., hétfő (MTI) – Mintegy huszonötezren vettek részt az izraeli börtönben meghalt palesztin fogoly temetésén Ciszjordániában hétfőn, a búcsúztatás után több helyen zavargások törtek ki.

Jeruzsálem, 2013. február 25., hétfő (MTI) – Mintegy huszonötezren vettek részt az izraeli börtönben meghalt palesztin fogoly temetésén Ciszjordániában hétfőn, a búcsúztatás után több helyen zavargások törtek ki.

Arafat Dzsaradát palesztin zászlóba tekert tetemét palesztinok ezrei kísérték katonai tiszteletadással utolsó útjára a Hebrontól északkeletre lévő Szaír nevű falu temetőjéhez a város kórházától. A meggidói izraeli börtönben szombaton a börtönhatóságok szerint szívrohamban elhunyt 29 éves palesztin temetésén jelen volt a Palesztin Hatóság több vezetője, köztük Ísza Karakea börtönügyi miniszter.

Karakea kitartott azon álláspontja mellett, hogy Dzsaradát halálát a kihallgatásán elszenvedett kínzások okozták, és kijelentette, folytatni kell a békés ellenállást.

Mahmúd Abbász palesztin elnök úgy vélekedett, hogy Izrael káoszt akar teremteni a palesztin területeken. Hozzátette, hogy palesztin részről ezt nem fogják hagyni.

Dzsaradát tetemét - családja képviselőjének és a Palesztin Hatóság küldötteinek jelenlétében - vasárnap felboncolták az izraeli Igazságügyi Orvostani Intézetben, de nem találták meg halálának egyértelmű okát.

A délben tartott temetés után zavargások törtek ki a Jordán folyó nyugati partján, a Hebron melletti Bét-Hanún falunál, Rámalláh mellett Betúniánál és az Ofer börtön környékén, ahol több százan köveket dobáltak az izraeli biztonságiak felé.

Teljes a készültség az izraeli biztonsági erőknél, miután az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezésű, a Fatah fegyveres szárnyának számító szervezet bejelentette, hogy megbosszulja Dzsaradát halálát.

A temetés miatt az izraeli börtönök palesztin foglyainak jelenős része hétfőn is visszaküldte az élelmet, folytatják vasárnap megkezdett szolidaritási éhségsztrájkjukat.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!