Nagyvilág

2013.02.15. 13:38

VM: sikeres a magyar részvétel a világ legnagyobb biotermék szakkiállításán

Berlin, 2013. február 15., péntek (MTI) - Sikeres a magyar részvétel a világ legnagyobb biotermék vásárán, a nürnbergi BioFachon, amelyen Magyarország jövőre kiemelt partner lehet - mondta az MTI-nek pénteken Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Misztérium (VM) helyettes államtitkára.

Berlin, 2013. február 15., péntek (MTI) - Sikeres a magyar részvétel a világ legnagyobb biotermék vásárán, a nürnbergi BioFachon, amelyen Magyarország jövőre kiemelt partner lehet - mondta az MTI-nek pénteken Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Misztérium (VM) helyettes államtitkára.

A szerdán kezdődött nemzetközi vásáron adták át a Mundus Vini bioborverseny első magyar nagy aranyérmét, amelyet a Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection bora nyert el. Magyarország borok és más termékek között szárított almatermékeket, befőtteket, gyógynövényeket és gyógyteákat, gabonakávét, nápolyit és tejhelyettesítőket is felvonultat a vásáron, amelyre 40 ezer szakmai látogatót várnak a világ minden részéről.

A magyar nemzeti standon 13 cég mutatkozik be mintegy 100 négyzetméter területen, "de ez korántsem a kapacitásaink felső határa" - mondta Tóth Katalin az MTI-nek telefonon nyilatkozva. Hozzátette: jóval szélesebb körű is lehet a magyar megjelenés, hiszen "a biotermelés ígéretes jövő elé tekint világszerte". Ennek tükrében tárgyalások kezdődtek a vásár vezetőségével, hogy Magyarország legyen a 2014-es BioFach kiemelt partnerországa. Jövőre a BioFach fennállásának 25. fordulóját ünnepli. Az úgynevezett "Év országa" titulus lehetőséget teremthet arra, hogy az eddiginél is nagyobb figyelem irányuljon az ökogazdálkodás területére hazánkban - mondta Tóth Katalin.

Hozzátette: a kiemelt partneri pozíció révén jelentősen előre lehet lépni a magyar biogazdálkodás nemzetközi és hazai megismertetésében, ha az ágazat kellően kidolgozott, színes arculattal jelenik meg a vásáron. "Kapacitásaink tekintetében van mire építeni, hiszen szellemi és gyakorlati tőke az ökogazdálkodásban rendelkezésre áll, Magyarország GMO-mentes státusza is remek alapot teremt, illetve minősítő rendszereink teljes mértékben megfelelnek az Európai Unió által támasztott követelményeknek" - fejtette ki Tóth Katalin. Kiemelte, hogy ez a lehetőség kellő ösztönzéssel hatna a szakmai és a fogyasztói oldalra egyaránt. Hangsúlyozta: a magyar biogazdálkodás három évtizedes múltja is megfelelő alapot biztosít ahhoz, hogy hazánk kiemelt helyen szerepeljen a világ legnagyobb ágazati szakmai vásárán.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy jelenleg mintegy 124 ezer hektáron zajlik biogazdálkodás Magyarországon. Az ágazatban nagyjából 2 ezer vállalkozás érdekelt, többségük termelő, mintegy 250 cég pedig feldolgozóipari tevékenységet végez, és további több mint 200 partner a biotermékek kereskedelmével foglalkozik. Az ágazatot az uniós szabványoknak mindenben megfelelő minősítői rendszer felügyeli, az ellenőrzés az első talajmunkáktól kezdve a termékek előállításának valamennyi fázisára kiterjedhet, s évente legalább egy átfogó ellenőrzésen kötelező átesnie minden ökogazdálkodásban érdekelt szereplőnek.

"A magyar biotermékek mintegy 90 százalékát külföldön értékesítjük. Ez nem túlságosan szívderítő adat" - mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a belföldi fogyasztást is bővíteni szükséges, amihez elsősorban a fogyasztói tudatosságot erősítő, felvilágosító, népszerűsítő munkára, kampányra van szükség; és erre is kiváló alkalom lehet az "Év országa" státusz az első számú nemzetközi biovásáron.

"Ami a legfontosabb számunkra, hogy a vásáron kiállító szakmai partnerek egyértelműen és egyöntetűen pozitív várakozással tekintenek ezen lehetőségünk elé" - tette hozzá összegzésként Tóth Katalin.

Az idei BioFach kiemelt partnere Románia. A szombatig tartó vásárra 86 országból érkeztek kiállítók. A 2400 cég összesen mintegy 100 ezer bio minősítésű terméket mutat be.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!