Nagyvilág

2013.02.20. 12:31

Vagyonbevallása miatt lemondásra kényszerült egy orosz képviselő

Moszkva, 2013. február 20., szerda (MTI) - Önként lemondott parlamenti képviselői mandátumáról szerdán egy orosz kormánypárti politikus, akit azzal vádoltak meg, hogy Floridában ingatlanai vannak, de ezt nem vallotta be.

Moszkva, 2013. február 20., szerda (MTI) - Önként lemondott parlamenti képviselői mandátumáról szerdán egy orosz kormánypárti politikus, akit azzal vádoltak meg, hogy Floridában ingatlanai vannak, de ezt nem vallotta be.

Vlagyimir Pehtyin a duma plenáris ülésén jelentette be a döntését, mondván, hogy a lelkiismerete tiszta, de nem akarja, hogy az ügy miatt árnyék vetüljön pártjára, az Egységes Oroszországra (JeR).

A képviselő azt elismerte, hogy az Egyesült Államokban élő fiának van ott ingatlanvagyona.

A politikust Alekszej Navalnij, a korrupciós ügyek felderítéséről ismertté vált orosz ellenzéki jelentette fel a dumában, a főügyészségen és a kormányzó JeR-nél. Az ügyvéd-blogger tudomása szerint Pehtyin és fia Miamiban apartmanokkal, Florida állam más részében pedig földtulajdonnal rendelkezik, két és fél millió dollár értékben. A duma adatbázisában Pehtyin fia a képviselő tanácsadójaként szerepel.

A Kommerszant értesülései szerint Pehtyin már régóta nem fontos pártja számára. Korábban, Borosz Grizlov pártelnöksége idején szerzett érdemeket és kapott posztokat a JeR vezetésében.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a múlt héten nyújtotta be a parlamentben azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná, hogy állami tisztviselőknek és képviselőknek külföldön bankszámlájuk legyen, és kötelezné őket arra, hogy vagyonukról számot adjanak jövedelembevallásukban. A törvényjavaslatot a kormányzó Egységes Oroszország párt és a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette populista, ellenzéki liberális párt is támogatja.

Az orosz parlament alsóháza tavaly megfosztotta képviselői mandátumától Gennagyij Gudkovot, az ellenzéki Igazságos Oroszország párt politikusát, aki támogatta a Vlagyimir Putyin elnök elleni utcai tüntetéseket. Gudkov mandátumának elvételét az ügyészség kérte a parlamenttől, arra hivatkozva, hogy képviselőként üzleti vállalkozása volt, ami két év börtönnel büntethető.

Az orosz legfelsőbb bíróság múlt keddi határozata szerint a duma törvényesen fosztotta meg mandátumától Gennagyij Gudkovot, aki az Emberi Jogok Európai Bíróságán szándékozik megtámadni a döntést.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!