Nagyvilág

2013.02.06. 19:49

Tunézia - A Külügyminisztérium figyelmeztet a tömegtüntetések miatt

Budapest, 2013. február 6., szerda (MTI) - A Külügyminisztérium konzuli szolgálata óvatosságra inti a Tunéziában tartózkodó vagy oda készülő magyarokat, a szerda reggel az ellenzék egyik vezetője ellen elkövetett terrorista merénylet hatására ugyanis az ország egész területén tömegdemonstrációk robbantak ki.

Budapest, 2013. február 6., szerda (MTI) - A Külügyminisztérium konzuli szolgálata óvatosságra inti a Tunéziában tartózkodó vagy oda készülő magyarokat, a szerda reggel az ellenzék egyik vezetője ellen elkövetett terrorista merénylet hatására ugyanis az ország egész területén tömegdemonstrációk robbantak ki.Szerdán agyonlőtték Sokri Belaidot, az Egyesült Demokratikus Nacionalista Párt tunéziai ellenzéki formáció főtitkárát Tuniszban, amikor elhagyta az otthonát. A gyilkosságot terrorcselekménynek nevezte és elítélte Hamadi Dzsebali, az ország kormányfője, valamint Monszef Marzúki államfő is.

A lelőtt politikus testvére, Abdel-Madzsid Belaid az iszlamista en-Nahdát (Újjászületést), a kormánykoalíció legerősebb pártját vádolta a gyilkossággal.

A konzuli szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben kiemelték, a tüntetők minden nagyvárosban megtámadták az en-Nahda helyi székházát, a főváros központjában a demonstrálók létszáma pedig kétszer annyi, mint a forradalom napjaiban tüntetőké volt. A belügyi egységek készenlétben állnak, több helyen könnygázzal oszlatják a tömeget - írták. Hangsúlyozták, hogy a hadsereg egyelőre nem avatkozott közbe jelentősebb erőkkel, de a feszültség folyamatosan nő.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy összecsapások lehetnek, azért azt kérik, hogy aki teheti, halassza el a Tunéziába tervezett utazását. Az utazást a következő napokban, a helyzet rendeződéséig nem javasolja a Külügyminisztérium konzuli szolgálata.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!