Nagyvilág

2013.02.07. 18:32

Székelyzászló-ügy - A székely zászló kitűzésére kéri Tolna megyét a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke

Szekszárd, 2013. február 7., csütörtök (MTI) - A székely zászló kitűzését kérte a Tolna megyei önkormányzatoktól az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke csütörtökön.

Szekszárd, 2013. február 7., csütörtök (MTI) - A székely zászló kitűzését kérte a Tolna megyei önkormányzatoktól az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke csütörtökön.Potápi Árpád János, Bonyhád polgármestere közölte: felhívásában azt kérte az önkormányzatoktól, hogy hivatalaikra március 15-ig tűzzék ki a székely zászlót, így vállaljanak szolidaritást a székelyföldi polgármesterekkel és valamennyi erdélyi magyarral.

Mindez különösen fontos Tolna megye számára, hiszen a megye településeinek egyharmadán élnek bukovinai és erdélyi székelyek - tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A székelység jelképét több magyarországi önkormányzat - például Budafok-Tétény, Siófok, Gyöngyöspata, a budapesti VII. kerület - elhelyezte hivatali épületén. A helyhatóságok ezzel székelyföldi települések iránt fejezték ki szolidaritásukat, miután Hargita és Kovászna megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló használatát.

A román külügyminisztérium szerdán bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét, azt sérelmezve, hogy kedden Németh Zsolt külügyi államtitkár nyilvánosan szót emelt a kisebbségi jelképek használatának romániai korlátozása ellen. Németh Zsolt szerint "szimbolikus agresszió" történt. Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.

Ugyancsak szerdán Victor Ponta román miniszterelnök a kormányülés elején, a sajtó jelenlétében arra utasította a belügyminisztert, hogy - a megyei kormánymegbízottak (prefektusok), a rendőrség és a csendőrség mozgósításával - szerezzen érvényt a jelképhasználattal kapcsolatos román törvényeknek. A kormányfő kioktatásnak minősítette és elutasította azt, hogy a magyar külügyi államtitkár szót emelt a kisebbségi jelképhasználat romániai korlátozása ellen.

Radu Stroe román belügyminiszter csütörtökön "más államok zászlóinak Románia területén való kifüggesztésével" kapcsolatban helyezett kilátásba hatósági fellépést.

Martonyi János külügyminiszter és román kollégája, Titus Corlatean csütörtök délutáni telefonbeszélgetésekor egyetértett abban, hogy a feszültség csökkentése kölcsönös érdek, ezért az együttműködést "mindkét fél érzékenységének, a nemzeti közösségek természetes jogainak, valamint a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos európai elveknek, illetve normáknak" a figyelembevételével folytatják - közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel.

Kiemelték, a két miniszter megvitatta a székely zászló használatával kapcsolatban kialakult helyzetet, és bár megállapították, hogy véleményük eltér, megegyeztek, hogy a két ország közötti stratégiai partnerség alapján közös cél a kapcsolatok további fejlesztése. Kitértek arra is, hogy a korábbi terveknek megfelelően Martonyi János tavasszal Bukarestbe látogat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!