Nagyvilág

2013.02.08. 17:40

Székelyzászló-ügy - A Fidelitas tiltakozik a román kormány kirekesztő politikája ellen

Eger, 2013. február 8., péntek (MTI) - A Fidelitas tiltakozik a román kormány kirekesztő politikájával, az ott élő magyarságot sújtó intézkedésekkel szemben - jelentette ki a Fidelitas országos alelnöke pénteken Egerben.

Eger, 2013. február 8., péntek (MTI) - A Fidelitas tiltakozik a román kormány kirekesztő politikájával, az ott élő magyarságot sújtó intézkedésekkel szemben - jelentette ki a Fidelitas országos alelnöke pénteken Egerben.Azt gondolják, hogy Európában sehol nem elfogadható, ha a kulturális sokszínűséggel szemben a kirekesztést támogatják - közölte Oroján Sándor abból az alkalomból, hogy a Heves Megyei Önkormányzat döntése alapján pénteken az egri megyeházára kitűzték a székely zászlót. A lobogót Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke tavaly ajándékozott Heves megyének.

Elmondta, a Fidelitas arra törekszik, hogy Európában békében éljenek egymás mellett a nemzetek és a kisebbségek, ehhez pedig fontos egymás szimbólumainak és kultúrájának a tisztelete.

A Fidelitas szolidaritásáról biztosítja a határon túli magyarokat, és ennek a jelképe a székely zászló is - mondta Oroján Sándor.

A Heves Megyei Közgyűlés pénteki ülésén elfogadta a Hitvallás Székelyföld lobogója mellett című dokumentumot. Eszerint Székelyföld és Heves megye lélekben és szívben egy közösséget alkot, "nemzeti identitásunk azonos értékeken nyugszik". A Szabó Róbert (Fidesz) közgyűlési elnök által szignált nyilatkozat szerint Heves megyében minden nemzet tagjáról előítéletektől függetlenül vélekednek, ezért bántó hogy testvérmegyéjükben, Kovászna megyében hatósági intézkedésekkel tiltják meg Székelyföld lobogójának kitűzését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!