Nagyvilág

2013.02.04. 10:55

RMDSZ-siker a kovásznai és a szentábrahámi időközi polgármester-választáson

Kolozsvár, 2013. február 4., hétfő (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje fölényes győzelmet aratott a székelyföldi Kovászna város és Szentábrahám község időközi polgármester-választásán.

Kolozsvár, 2013. február 4., hétfő (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje fölényes győzelmet aratott a székelyföldi Kovászna város és Szentábrahám község időközi polgármester-választásán.

A közel tízezer lakosú Kovásznán az RMDSZ színeiben induló Thiesz János korábbi alpolgármester a szavazatok 63 százalékát szerezte meg. Magyar ellenjelöltjére, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben induló Málnási Levente korábbi polgármesterre a szavazók 2,6 százaléka voksolt. A független jelöltként indult Sorin Iordan Popica a szavazatok 34 százalékát kapta.

A kovásznai választáson a város polgárainak 60,62 százaléka adta le a szavazatát. A versenyt az tette izgalmassá, hogy a lakosság kétharmadát kitevő magyar közösség szavazataira két magyar jelölt pályázott, a lakosság harmadrészét alkotó román közösség viszont egyetlen független jelöltet állított, akit valamennyi román párt támogatott.

Tamás Sándor, az RMDSZ Kovászna megyei szervezetének elnöke közleményében meggyőződését hangsúlyozta, hogy ha megvalósult volna az RMDSZ által kezdeményezett magyar összefogás Kovásznán, még több magyar választópolgár élt volna a szavazati jogával. A politikus szerint az EMNP "fél év alatt harmadszor szerepelt le kínosan".

A kovásznai polgármester-választást Lőrincz Zsigmond polgármester novemberi váratlan halála tette szükségessé.

A 87 százalékban magyarok által lakott Hargita megyei Szentábrahám községben az RMDSZ színeiben indult Simó Dezső Szabolcsot a szavazatok 64 százalékával választották polgármesterré. A Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltje, Szász József Albert a szavazatok 19 százalékát, az EMNP jelöltje, Simó Mózes Zoltán a szavazatok nyolc százalékát szerezte meg. Itt a választók 57 százaléka adta le szavazatát. A Székelykeresztúr szomszédságában fekvő Szentábrahámban azt követően kellett választást tartani, hogy a tavaly júniusban megválasztott Szőcs Béla polgármester lemondott tisztségéről.

- MTI, Gazda Árpád -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!