Nagyvilág

2013.02.05. 17:54

Őriszigetet mutatja be a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület kiadványa

Bécs/Őrisziget (Siget in der Wart), 2013. február 5., kedd (MTI) - Burgenland legkisebb magyarlakta települését, Őriszigetet (Siget in der Wart) mutatja be a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület legújabb kiadványa.

Bécs/Őrisziget (Siget in der Wart), 2013. február 5., kedd (MTI) - Burgenland legkisebb magyarlakta települését, Őriszigetet (Siget in der Wart) mutatja be a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület legújabb kiadványa.Az Őrség című folyóirat új száma mintegy kétszáz régi fényképfelvételen mutatja be a település múltját - mondta el az MTI-nek kedden Zsótér Írisz, a felsőőri (Oberwart) székhelyű egyesület alelnöke, aki férjével, Zsótér Zoltánnal közösen állította össze a kötetet.

A fotók mintegy fele a településen élő házaspár saját gyűjteményéből kerül ki. Mint azt Zsótér Írisz elmondta, nagy számban kaptak fotókat Kristán Lajos helyi gyűjtőtől, de sok más magánszemélytől is.

A kötetben összegyűjtött felvételek nagy részét először két éve mutatták be egy kiállításon, a Burgenland 90 éve című rendezvénysorozat keretében - mondta el Zsótér Írisz. A helytörténeti tárlat sikert aratott, sokan keresték meg utána Zsótérékat és ajánlottak fel közlésre fotókat saját családi gyűjteményükből.

A fotók zöme a múlt század első felébe kalauzolja el az olvasókat. A legrégebbi képek az 1900-as évek elejéről valók, de az 1980-as évekbeli nagy árvízről is tartalmaz felvételeket a kétnyelvű - magyar-német - kiadvány.

Zsótér Írisz az MTI kérdésére elmondta, becslése szerint Őrisziget 280 lakosának jelenleg mintegy 60 százaléka beszéli a magyar nyelvet.

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesületet 1968-ban hozták létre. Célja a burgenlandi magyarok jogainak megóvása, a magyar nyelv és kulturális örökség fenntartása és ápolása. Az egyesület hagyományőrző együtteseket támogat, magyarnyelv-oktatást szervez gyermekeknek, kulturális programokat és társas összejöveteleket szervez és könyvtárat tart fenn.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!