Nagyvilág

2013.02.23. 11:44

Olasz választás - Pártígéretekkel és civilek tömegével zárult a választási kampány

Róma, 2013. február 23., szombat (MTI) - Több százezres tömeg előtt zárta le kampányát Rómában Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére, miközben a pártok vezetői a televízióban intéztek utolsó felhívást a szavazni készülő olaszokhoz.

Róma, 2013. február 23., szombat (MTI) - Több százezres tömeg előtt zárta le kampányát Rómában Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére, miközben a pártok vezetői a televízióban intéztek utolsó felhívást a szavazni készülő olaszokhoz.

Grillót nyolcszázezresre becsült tömeg hallgatta, aki a római lateráni Szent János-bazilika előtti téren zárta Cunami nevű kampányát, hogy "szökőárként söpörjék el a korrupt pártokat, civilekkel helyettesítve őket".

"Adjátok meg magatokat!" - üzente a pártoknak Grillo. Bejelentette, hogy az M5S képviselői csak a negyedét fogadják majd el a többi párt tagjai által eddig "felmarkolt" közel 15 ezer eurós parlamenti fizetésnek. Ha pedig az M5S kormányra jut, harminc órára csökkenti a heti munkaidőt.

Grillo ismét magára haragította az olasz sajtót, mivel kizárólag a külföldi tudósítóknak volt hajlandó nyilatkozni, az olasz újságíróknak nem.

Az M5S utcai tömegmegmozdulásával egy időben a három miniszterelnök-jelölt - Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke és a centrumpárti koalíciót vezető Mario Monti a közszolgálati televízióban szólt az olaszokhoz.

"Nem elég az utcán kiabálni, politizálni is tudni kell!"- üzente Grillónak Bersani, aki egy római színházban tartotta utolsó kampánygyűlését a baloldali rendező Nanni Morettivel. A "Kajmán-Berlusconiról" filmet forgató Moretti szerint hétfőn Itália húsz év után végre megszabadul a Lovagtól.

Az utcai kampányzárást kötőhártya-gyulladás miatt lemondó Berlusconi a minimális nyugdíjak megemelését ígérte, mint ahogyan 2001-ben. Kijelentette, hogy a Szívtipró Rubyval való szexuális kapcsolatát a sajtó találta ki: "Azért, mert én fiatalokkal szeretem tölteni az estéimet, nem a korpás hajú, büdös leheletű baloldaliakkal!"

Monti több bölcsődei helyet és havi 100 eurós fizetésemelést ígért a közalkalmazottaknak.

A szombati La Repubblica baloldali napilap szerint minden elképzelhető: az is, hogy a PD biztos többséget szerez és az is, hogy annyira gyenge kormány alakul, hogy hamarosan ismét választások lesznek Olaszországban. A konzervatív Corriere della Sera azt hangsúlyozta, hogy akármi is történjék, ez volt a "régi" olasz pártokkal való utolsó választás. A katolikus L Avvenire szerint eddig a politika hangoskodott, most vasárnaptól pedig a választó olaszoké a szó. "Szavazzatok, szavazzatok, szavazzatok!" - Annamaria Cancellieri belügyminiszternek az olaszokhoz szóló kérésével zárult péntek este a választási kampány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!