Nagyvilág

2013.02.26. 09:56

Olasz választás - A kormányalakítás esélyeit találgatja az olasz sajtó

Róma, 2013. február 26., kedd (MTI) - A balközép első lett, de nem győzött - mutatnak rá a keddi olasz lapok, amelyek Silvio Berlusconi feltámadását, a parlamentet megszálló civilek sikerét és Mario Monti háttérbe szorulását elemzik.

Róma, 2013. február 26., kedd (MTI) - A balközép első lett, de nem győzött - mutatnak rá a keddi olasz lapok, amelyek Silvio Berlusconi feltámadását, a parlamentet megszálló civilek sikerét és Mario Monti háttérbe szorulását elemzik.

"Sokkoló voksolás: nincs meg a többség" - hangzik a Corriere della Sera szalagcíme. A legnagyobb olasz napilap szerint a választások győztese a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S), amely a legnagyobb párt lett, és "pofont adott a többinek". Grillo és mozgalma a 25 százalék feletti eredménnyel jobban teljesített, mint 1994-ben a politikába akkor berobbanó Silvio Berlusconi és a Hajrá Olaszország.

"Az euroszkeptikus Olaszország nyert, amely nem hisz a gazdasági megszorításokban... A bal- és a jobbközép mellett megjelent egy harmadik pólus, de nem Monti, hanem a radikális, tiltakozó, populista Grillo"- írta a lap, hangsúlyozva, hogy a másik győztes Berlusconi, "aki saját túlélésére tett fel mindent és nyert". A Corriere a választások politikai vesztesének Pierluigi Bersanit, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkárát tartja.

Az újság szerint a patthelyzetet előrehozott választások vagy nagykoalíció követheti, esetleg Giorgio Napolitano államfő határozott időre, konkrét célra nevezhet ki új kormányt.

"Itália a cunami után. Grillo robbantott, az ország kormányozhatatlan, a PD összeomlott, de nyert a képviselőházban, a PdL feltámadt" - összegezte a választás utáni helyzetet a baloldali La Repubblica. A napilap "új választások lidércéről" írt, azt jósolva, hogy Berlusconi csak akkor fog belemenni egy nagykoalícióba, ha "büntetlenségi menlevelet" kap érte cserébe.

"Tökéletes vihar" söpört végig a parlamenten, a pártok nem tudtak választ adni az ország valós igényeire - vélte az IlSole24Ore gazdasági napilap, amely szerint az M5S hirdette "Grilleconomy" feszültséget okozhat a piacokon. "Most kiderül, hogy az utcai kiabálást hogyan tudják a civilek politikává változtatni" - írta az újság.

Az olaszok a "politikai elittel szemben a hasukkal és szívükkel" szavaztak a torinói La Stampa szerint, amely úgy látja, a balközép nyerni tudott volna, ha a tavalyi előválasztáson Bersanit Matteo Renzire cseréli le.

"A PD öngyilkos lett, az örök Berlusconi végrehajtotta a missziót, és most Napolitano király nem tudja, kinek adja a kormánypálcát" - hangoztatta a jobboldali Il Giornale.

A sajtó kiemelte, hogy a 2008-as választásokhoz képest a bal- és jobbközép pártok több mint 11 millió szavazatot veszítettek el. Grillo szavazóinak fele a balközépről érkezik, 30 százalék a bizonytalanok sorából. Nem jutott be a római parlamentbe Gianfranco Fini, a képviselőház eddigi elnöke, Antonio Di Pietro, az Értékek Olaszországa (IdV) elnöke, a radikálispárti Marco Panella és Emma Bonino, valamint az Antonio Ingroia vezette Civil Forradalom.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!