Nagyvilág

2013.02.19. 12:58

Mali - Németország 330 katonával vehet részt a nemzetközi műveletben

Berlin, 2013. február 19., kedd (MTI) - Németország legfeljebb 330 katonával vehet részt a Maliban indított nemzetközi műveletben a kormány kedden elfogadott javaslata szerint, amelyet a törvényhozás várhatóan napokon belül jóváhagy.

Berlin, 2013. február 19., kedd (MTI) - Németország legfeljebb 330 katonával vehet részt a Maliban indított nemzetközi műveletben a kormány kedden elfogadott javaslata szerint, amelyet a törvényhozás várhatóan napokon belül jóváhagy.Német katonák külföldi bevetéséhez a Bundestag, a törvényhozás alsóházának felhatalmazása szükséges. A testület pénteken kezdi tárgyalni a kormányzati előterjesztést, amelyet valószínűleg nagy többséggel, politikai oldalakat átívelő egyetértésben fogadnak majd el.

A kormány javaslata alapján a Bundeswehr - a német hadsereg - 180 katonával járulhat hozzá az Európai Unió (EU) kiképző missziójához, egy 150 fős egység pedig logisztikai támogatást nyújthat az iszlamista lázadás letörését célzó nemzetközi katonai művelethez.

A javaslat a maximálisan bevethető létszámot tartalmazza, ami rugalmasságot biztosít a Bundeswehrnek. A kiképző misszió első szakaszában várhatóan 40 német tiszt vesz részt, egy katonaorvosokból és ápolókból összeállított 40 fős alakulat pedig egy tábori kórházban dolgozik majd. A létszámot a biztonsági helyzet alakulásától függően lehet változtatni.

Németország jelenleg három katonai szállító repülőgéppel, és a Transall típusú gépeket kiszolgáló mintegy 70 fős egységgel vesz részt a nyugat-afrikai országban Franciaország által indított műveletben. A tervek szerint Németország légi utántöltésre alkalmas gépeket is ad a francia Mirage és Rafale vadászgépek repülés közbeni tankoláshoz.

Német katonák a második világháború után először a kilencvenes évek közepén vettek részt határon túli küldetésben. Jelenleg a Bundeswehr csaknem 6 500 katonája teljesít szolgálatot külföldön.

Franciaország január elején küldött katonákat Mali kormányának támogatására a radikális iszlamisták elleni harcban. Az uniós kiképző misszióról hétfőn döntöttek hivatalosan a tagországok külügyminiszterei.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!