Nagyvilág

2013.02.06. 11:35

Lemondásra szólította fel az ellenzék a német oktatási minisztert, amiért visszavonták doktori címét

Berlin, 2013. február 6., szerda (MTI) - Lemondásra szólította fel a német ellenzék szerdán Anette Schavan szövetségi oktatási és kutatási minisztert, amiért a düsseldorfi egyetem visszavonta doktori címét.

Berlin, 2013. február 6., szerda (MTI) - Lemondásra szólította fel a német ellenzék szerdán Anette Schavan szövetségi oktatási és kutatási minisztert, amiért a düsseldorfi egyetem visszavonta doktori címét.

A szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek úgy vélik, hogy a tudományos fokozatától plágium miatt megfosztott konzervatív politikus nem alkalmas az oktatás és a tudomány ügyének képviseletére. A miniszter elveszítette a hitelességét, és nem bújhat ki ennek következményei alól - mondta Andrea Nahles, az SPD főtitkára a Der Tagesspiegel című lapnak.

A miniszternek azonnal le kell mondania, hogy minél kevesebb kárt okozzon a német tudománynak - mondta Renate Künast, a Zöldek parlamenti frakcióvezetője a ZDF közszolgálati televízió szerda reggeli műsorában.

A düsseldorfi Heinrich Heine egyetem bölcsészettudományi karának kari tanácsa kedden nagy többséggel döntött Anette Schavan doktori címének visszavonásáról. A minisztert képviselő ügyvédi iroda közölte, hogy fellebbez a döntés ellen, mert az megítélése szerint aránytalanul súlyos. Az eljárás során kimutatott forráskezelési vétségek csekély mértékűek, és nem indokolják a doktori fokozat visszavonását, különösen annak fényében, hogy az elmarasztalt miniszter nem rendelkezik egyéb felsőfokú végzettséggel - áll a közleményben.

A hivatalos úton Dél-Afrikában tartózkodó miniszter szerdán tett nyilatkozatásban megerősítette, hogy fellebbez a döntés ellen, és kijelentette, hogy nem kíván távozni posztjáról.

A kormányzó konzervatív CDU/CSU és a liberális FDP részéről igen szűkszavúan kommentálták az Angela Merkel bizalmasaként számon tartott politikus ügyét. Szerdán délig csupán Michael Kretschmer, a CDU parlamenti képviselőcsoportjának egyik helyettes vezetője szólalt meg. A ZDF televíziónak szerdán nyilatkozva úgy vélte, hogy egységes szabályokat kell bevezetni a diplomamunkák és doktori dolgozatok értékeléséhez, mert "nemcsak egyetlen asszonyról van szó", hanem tízezreket fenyeget méltánytalan eljárás. A politikus kedden, röviddel a düsseldorfi egyetem határozatának ismertetése előtt politikailag motivált kampánynak nevezve az eljárást.

Az 1980-ban elkészült doktori értekezéssel kapcsolatban tavaly tavasszal merült fel plágiumgyanú. A düsseldorfi egyetem bölcsészettudományi karának illetékes testületei kilenc hónapig vizsgálták a dolgozatot. Arra a megállapításra jutottak, hogy a szerző szándékosan és rendszeresen a sajátjaként tüntette fel mások szellemi teljesítményét, a kari tanács ezért érvénytelennek minősíti az értekezést és visszavonja a doktori címet - közölte kedden Bruno Bleckmann dékán.

Anette Schavan a doktori dolgozatban a személyiség és a lelkiismeret összefüggéseivel foglalkozott. A doktori cím az egyetlen egyetemi végzettsége, mert a filozófia, katolikus teológia és neveléstudomány szakon végzett tanulmányait nem zárta le szakdolgozattal, hanem az akkori szabályok adta lehetőséggel élve a doktori képzéssel folytatta tudományos pályafutását.

Az utóbbi két évben több német politikust fosztottak meg doktori címétől. A legismertebb Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter, aki 2011-ben lemondásra kényszerült és távozott a német politikából a doktori értekezésével kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!