Nagyvilág

2013.02.12. 12:56

Lemond a pápa - Szívműtétet sejt egy olasz kap a döntés hátterében

Vatikánváros, 2013. február 12., kedd (MTI) - Titokban tartott szívműtétet sejt XVI. Benedek lemondásának hátterében az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap.

Vatikánváros, 2013. február 12., kedd (MTI) - Titokban tartott szívműtétet sejt XVI. Benedek lemondásának hátterében az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap.

A Vatikán és az érintett klinika sem kommentálta az IlSole24Ore gazdasági napilap főszerkesztőjének kedden közölt információját, miszerint XVI. Benedek három hónappal ezelőtt szívritmus-szabályozó cserén esett át a római XII. Pius klinikán.

A titokban tartott műtét jól sikerült az újság szerint.

Eközben Róma utcáin vegyes érzelmekkel fogadták a pápa döntését. "Régóta látszott, hogy beleöregedett, s nehezen tudja ellátni feladatait" - nyilatkozták az olasz sajtónak a Szent Péter téren hírekre váró hívők. Egy idős olasz férfi azt mondta, úgy érzi, hogy a pápa magára hagyta őt. "Eddig alábecsültem XVI. Benedek pápaságát, de ezzel a gesztusával nagy pápává vált számomra" - hangoztatta egy másik. Német turisták sajnálatukat fejezték ki, hogy nem német lesz a pápa. "Sose gondoltam volna, hogy feladja" - jegyezte meg egy olasz nő.

A Szent Péter tér közeli újságosstandot kedden megrohamozták: a rómaiak a l Osservatore Romano szentszéki napilapnak a pápa lemondásáról szóló számát vették, mivel szerintük gyűjteménybe illő, történelmi példányról van szó.

A bazilika előtti teret lezárták az újságírók elől: a tér szélére szorított újságírók és kamerák minden méterért megküzdenek egymással.

A XVI. Benedek ellenfeleként ismert Hans Küng német teológus az Il Messaggero római napilapban kijelentette, "nem ünneplem diadalként XVI. Benedek távozását... soha nem gondoltam volna, hogy éppen ez a pápa tud engem meglepni".

Küng szerint a pápaváltás nem hoz majd váltást az egyházban is: "XVI. Benedek pápasága évei alatt konzervatív, ortodox bíborosi testületet hozott létre".

"A lemondás XVI. Benedek utolsó lépése az egyház megreformálására. Ez már nem az az egyház, mely megválasztásakor, nyolc évvel ezelőtt volt" - jelentette ki a külföldi tudósítóknak Marco Tosatti, Vatikán-szakértő újságíró.

Magdi Allam egyiptomi származású olasz újságíró, akit XVI. Benedek keresztelt meg "légből kapottnak" nevezte a pápa gyenge egészségére való hivatkozást : "II. János Pál sokkal rosszabb egészségi állapotban is teljesítette feladatát, itt államérdekről van szó".

"Az egyház iránti szeretet gesztusáról" beszélt Flavio Felice, a lateráni pápai egyetem professzora, aki tévesnek nevezte a Financial Times brit gazdasági napilap kommentárját, mely szerint XVI. Benedek "kaotikus helyzetet hagy maga után a vatikáni bürokráciában".

A pápa lemondásának bejelentése után Federico Lombardi szentszéki szóvivő azt mondta, hogy február 24-ig nem módosul a pápa programja, de XVI. Benedek szerdán már nem hagyja el a Vatikánt. Hamvazószerdán eredetileg a római Aventinus dombra várták, de a szertartást a Vatikánban vezeti. Ez lehet a jelenlegi pápa által tartott utolsó liturgia.

- MTI -      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!