Nagyvilág

2013.02.05. 17:55

Haza és Haladás Egyesület: Bajnai Gordon a nemzet érdekében lobbizott Brüsszelben

Budapest, 2013. február 5., kedd (MTI) - Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke azért járt Brüsszelben, hogy Magyarország érdekeiért lobbizzon - közölte az egyesület kedden az MTI-vel.

Budapest, 2013. február 5., kedd (MTI) - Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke azért járt Brüsszelben, hogy Magyarország érdekeiért lobbizzon - közölte az egyesület kedden az MTI-vel.

Közleményükben arra reagálnak, hogy a fideszes Balla Mihály kedden közölte: Bajnai Gordon "a magyar embereket, a magyar demokráciát hátba döfve, senki által fel nem hatalmazva, senki által semminek meg nem választva" egyeztetett hétfőn Brüsszelben Magyarország következő 7 éves fejlesztési pénzeiről. Szerinte Bajnai Gordon "a kertek alatt" utazott Brüsszelbe, hogy az Európai Unió és Magyarország számára az egyik legnehezebb költségvetési tárgyalás közepette az ottani tisztviselőkhöz dörgölőzzön és ország-világ előtt "cikinek" nevezze Magyarországot.

A Haza és Haladás Egyesület szerint "a Fidesz, ha hallgatott volna, bölcs maradt volna": Bajnai Gordon hétfői brüsszeli tárgyalássorozata nem a kormány kritizálásáról, hanem Magyarország érdekeinek érvényesítéséről szólt.

Felidézik, hogy a válságkezelő kormány ideje alatt Magyarország az uniós források lehívása tekintetében a három legjobb között volt az egész Európai Unióban, Bajnai Gordon szakminiszteri időszaka alatt pedig csökkent a pályázati bürokrácia és nőtt az átláthatóság. Az elmúlt két év felszámolta ezen eredményeket: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség másfél évig tetszhalott állapotban volt, amiért az Európai Bizottság egyik figyelmeztetést a másik után küldte.

Az egyesület megállapításai szerint az uniós pénzek felhasználásának hatékonysága minden korábbinál alacsonyabb szintre süllyedt, a pályáztatásokat pedig korrupciós botrányok övezik. Eheti sajtóhírek szerint az ügynökség egyik pályázatán a húszmilliárdos összegből 12,5 milliárd forintot olyan cégek nyertek el, amelyeket ugyanazon a napon hoztak létre, jegyzett tőkéjük megegyezik, a székhelyük címe azonos, továbbá átfedéseket mutat a vállalkozások tulajdonosi körének összetétele is. Két cégben ráadásul érdekelt egy olyan részvénytársaság is, melynek felügyelőbizottságában Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő is tag.

Bajnai Gordon azért ment Brüsszelbe, mert Magyarország kilátásai a következő hétéves uniós költségvetési ciklus tekintetében siralmasak: a jelenlegi állás szerint 2000 milliárd forintnyi forrást bukhat el. Habár a károkat a rossz kormányzás okozta, mindannyiunk kötelessége és érdeke is, hogy mentsük a menthetőt: a volt miniszterelnök szakmai tapasztalatát, személyes kapcsolatrendszerét és nemzetközi tekintélyét is latba vetette, hogy a nemzeti érdek ne sérüljön olyan mértékben, mint ahogy annak veszélye most fenyeget - olvasható a közleményben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!