Nagyvilág

2013.02.26. 09:17

Érdekességek a mai napról 02.26.

161 éve született&nbsp;<strong>John Harvey Kellog</strong>&nbsp;sebész, a&nbsp;<strong>gabonapehely&nbsp;</strong>atyja. Szülőhelyének kórházában orvosként dolgozott, s testvérével együtt, a kórház betegeinek gyors felgyógyulása érdekében a lábadozóknak egészséges táplálkozást ígérő gabonatermékekkel kísérleteztek.

161 éve született John Harvey Kellog sebész, a gabonapehely atyja. Szülőhelyének kórházában orvosként dolgozott, s testvérével együtt, a kórház betegeinek gyors felgyógyulása érdekében a lábadozóknak egészséges táplálkozást ígérő gabonatermékekkel kísérleteztek. 1894-ben véletlenül állították elő a gabonapelyhet: elfeledkeztek egy adag főtt búzáról, s éjszakára kint hagyták a szabadban. A következő reggel megállapították, hogy nem a várt összeszáradt anyag lett belőle, hanem különálló, szárazpehely. William 1906-ban már saját vállalatot alapított a búza - és kukoricapehely előállítására, majd fokozatosan javította a nyersanyagok összetételét.

211 éve született Victor Hugo francia költő, regény- és drámaíró (Nyomorultak). Korának legtermékenyebb szerzője, az európai romantika egyik vezéregyénisége. Főbb művei A párizsi Notre-Dame és A nyomorultak. Az Hernani és a A király mulat című drámája nyomán Francesco Maria Piave szövegére komponálta Verdi az Ernani és a Rigoletto című operáit.

198 éve, hogy Bonaparte Napóleon 1200 emberével elhagyta Elba szigetét, hogy újra meghódítsa Franciaországot. A Frejust-ben partot ért Napóleon vezette csapat ellen XVIII. Lajos Francia király hadsereget küldött, mely Grenoble térségében találkozott az érkezőkkel. A létszámarány nem kedvezett a volt császárnak, ezért Napóleon kigombolva ingét a serege élén haladva hangos szóval szólította fel a király katonáit, hogy ide lőjenek. Egyetlen lövés (pedig az elegendő lett volna) nem dördült el, s Napóleon - igaz, hogy csak 100 napra - de ismét császár lett.

184 éve született Levi Strauss a világ egyik legismertebb ruhadarabjának, a farmernek a kitalálója.

Az eredeti farmernadrág sávolykötésű pamutszövetből készül, jellemzően kék színű. Számos nyelvben farmer, egyes nyelvekben az amerikai „jeans” a neve. A farmernadrág eredete a 19. századra nyúlik vissza, amikor munkaruhaként hordták. A 20. század második felében, az 1960–70-es évektől már divatcikk lett. Ma a szabadidő-ruházat és a hétköznapi viselet szerves részét képezi. A napjainkig fennmaradt legrégebbi Levi’s farmernadrág az 1880-as években készült és 1998-ban egy ásatásnál került elő Nevadában.

114 éve Széll Kálmánt választották Magyarország miniszterelnökének, aki 1903.06.27-ig töltötte be tisztségét. 1866-ban jogtudományi doktori oklevelet szerzett a pesti tudományegyetemen. Pályafutását 1867-ben szolgabíróként kezdte Vas vármegyében. Erélyes és takarékos miniszter volt, megszervezte az adófelügyelői intézményt, és legnagyobb sikereként létrehozta az Osztrák-Magyar Bankot.

1878-tól mintagazdasággá fejlesztette rátóti birtokát, ahol hírnevet szerzett a szarvasmarha-tenyészetével. 1897 végén, az egyre jobban elmélyülő válság idején a Bánffy-kormány bukása után nevezték ki miniszterelnökké, valamint a belügyminiszteri tisztséget is betöltötte. 1902-ben megkötötte az új gazdasági kiegyezést az osztrákokkal. Kormánya széles körű támogatást élvezett, majd a véderőfejlesztés miatt ismét kiújultak az ellentétek.

Rendezni kívánta az újonclétszám megajánlását és az újoncjutalékot, de kísérlete megbukott, így távozott tisztségéből. 1911 után már csak a gazdasági életben vállalt szerepet. 1902-ben a Magyar Tudományos Akadémia igazgató tagjává választották. A valóságos belső titkos tanácsosi címet, 1893-ban a Lipót-rend, 1902-ben a Szent István-rend nagykeresztjét kapta meg.

83 éve van tilos jelzés, ugyanis üzembe helyezték az első piros-zöld közlekedési lámpát Manhattanben.

66 éve Budapesten meghalt Tihanyi Kálmán fizikus, a katódsugaras képbontó, vagyis a televízió magyar feltalálója. Tihanyi Kálmán szaktanulmányait Pozsonyban és Budapesten végezte. Legfontosabb találmányai a korszerű televízió alapelvére és felépítésére vonatkoztak. 1926-ban szabadalmazta teljesen elektronikus televizió-rendszerét, és 1928-ban kapott szabadalmat katódsugaras képbontója, azaz televíziója. 1929-től már a televízió-irányítású légvédelmen dolgozott, majd az angol Légügyi Minisztérium részére elkészítette egy robotrepülőgép prototípusát. 1940-ig kidolgozott egy 5-8 km hatótávolságúra tervezett ultrahang sugárzó készüléket is.

140 éve született Sigmond Elek vegyészmérnök, agrogeológus, a korszerű magyar talajtani kutatások megteremtője. Kolozsváron született. Sigmond Elek 1895-ben kapott vegyészmérnöki oklevelet a budapesti Műegyetemen, 1898-ban pedig Kolozsváron szerzett doktorátust. A magyaróvári Növénytermelési Állomáson került szembe először a talajkémia problémáival, és a témával egy életre elkötelezte magát. Állami ösztöndíjjal Franciaország, Anglia, Dánia és az Egyesült Államok mezőgazdasági tudományos intézeteit is tanulmányozta, 1908-ban a Műegyetemen az új Mezőgazdasági Kémiai Technológiai Tanszék első professzorává nevezték ki.

Az ő kezdeményezésére tartották meg Budapesten 1908-ban az első Nemzetközi Agrogeológiai Konferenciát. 25 éven keresztül volt elnöke a nemzetközi Talajtani Társaság Bizottságának. Munkássága nagyban hozzájárult a talaj foszforsav-szükségletét megállapító vizsgálatok, valamint a szikes talajok javítását érintő technológiák kidolgozásához.

77 éves a „Bogár”. Hitler bemutatta Ferdinand Porsche népautóját, a "Volkswagen"-t, közismert nevén a "Bogarat". A jármű márka nevét abból a szándékból kapta, hogy a nép ezzel autózzon, ezért lett Volks + Wagen. Ferdinand Porsche Hitler felkérésére népautót, azaz Volkswagen-t tervezett, ez lett a később népszerű VW Bogár. A Bogár fejlesztése azonban korábbra nyúlik vissza. Barényi Béla már 1925-ben készített részletes terveket, amit azonban a Porsche család hosszú időn keresztül vitatott, mivel ők Ferdinand Porschét tartották az autó konstruktőrének. Barényi csak az 1953-as bírósági ítélet után tudta szerzőségi jogait és ezzel igényeit érvényesíteni. Vitatott és nem véglegesen tisztázott Ganz József szerepe az "Ős Bogár" fejlesztésében. A Ganz első prototípusát a nürnbergi Ardie gyár építette 1930-ban.

49 éves Détár Enikő színésznő (Pizzás, Napló szerelmeimnek).

10 éve fejezték be Magyarország EU-csatlakozási szerződésének végleges változatát. Ezt követően csak egyoldalú kampányt engedélyezve népszavazást rendeztek a csatlakkozásról, aminek eredményeként a választásra jogosult népesség kevesebb, mint 38%-a mondott igent, ennek ellenére aláírták a csatlakozást. (kb. 8 millió jogosultból kb. 3.67 millió voksot adtak le, ebből a kampány nyomán kb. 3,05 millió igen érkezett). Angliában már konkrét szándékként merült fel a tagság felmondásának igénye, emiatt demokratikus választást tarthatnak, Magyarországon nagyon megnőtt az EU pesszimisták száma, miután a hátrányait azonnal, és kivédhetetlenül érezzük,(kitépett szőlők, kivágott gyümölcsfák, levágott sertés, és marha állomány formájában, a termelő és feldolgozó ipar felszámolása után) miközben előnyeit (kutya wellness, falusi díszburkolat, extra árú autópályák stb. formájában) csak látjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!