Nagyvilág

2013.02.21. 07:51

Érdekességek a mai napról 02.21.

24 éve halt meg Márai Sándor író, költő, újságíró (Egy polgár vallomásai). Radványi Géza filmrendező bátyja. Az Egy polgár vallomásai című önéletírása a magyar próza élvonalába emelte. Életművéért posztumusz Kossuth-díjjal tüntették ki.

24 éve halt meg Márai Sándor író, költő, újságíró (Egy polgár vallomásai). Radványi Géza filmrendező bátyja. Az Egy polgár vallomásai című önéletírása a magyar próza élvonalába emelte. Életművéért posztumusz Kossuth-díjjal tüntették ki.

573 éve e napon Kottaner Jánosné ellopta a Szent Koronát a visegrádi várból Erzsébet királyné megbízásából. Az udvarhölgyekért érkezett Kottanerné éjjel, gyertyafénynél nyitotta fel a lelakatolt koronás helyiséget és vitte el a koronát, majd másnap reggel az elrejtett koronával Komáromba utazott, ahol a királyné már várta.

165 éve Marx és Engels kiadta a Kommunista kiáltványt.

60 éve, hogy Francis Crick és James D. Watson bejelentették a DNS molekula kettős-spirál szerkezetének felfedezését.

52 éve először lépett a nyilvánosság elé a Beatles-együttes a liverpooli Cavern Clubban. Az ötvenes évek végén állt össze a zenészcsoport, amelynek tagjai középiskolából ismerték egymást. A John Lennon, Paul McCartney, George Harrison alkotta csapatban Pete Best dobolt, és később csatlakozott hozzájuk Ringo Starr. A hatvanas évek elején érték el első sikereiket a liverpooli Cavern és a hamburgi Star Clubban. 1962-ben készítették első lemezüket "Love Me Do" címmel. A melodikus rockzene tipikus képviselői lettek. 1963-ban volt az első országos turnéjuk Nagy-Britanniában, majd ezt követően, augusztus 3-án tartották utolsó koncertjüket Liverpoolban, és átköltöztek Londonba. 1964-től külföldön is turnéztak (Franciaországban és az Egyesült Államokban), és bemutatták "A Hard Day s Night" című filmjüket is.

302 éve II. Rákóczi Ferenc örökre elhagyta Magyarországot.

1703-ban indított Rákóczi-szabadságharccal, mely révén Magyarország teljes függetlenségét kívánta visszaszerezni, hogy a Habsburg Birodalomtól független állammá váljék. E célnak megfelelően választották Erdély, és Magyarország fejedelmévé. Erre tökéletesen megfelelt, mivel Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem leszármazottja volt, dédapja és nagyapja I. Rákóczi György és II. Rákóczi György, továbbá apja I. Rákóczi Ferenc is voltak erdélyi fejedelmek.

A szabadságharc elbukott, mert a szövetségesként remélt francia király nem támadta hátba Ausztriát. A jól felszerelt reguláris haddal szemben a magyarok inkább a partizán taktikát alkalmazva lesből lecsapva voltak eredményesek. A pénz hiányában kiéhezett és lassan meggyengülő magyarok nem tudtak győzni a császári sereg fölött, a nagyobb veszteség elkerülése érdekében inkább letették a fegyvert a nagymajtényi síkon. Kétszer is fölajánlották neki a lengyel koronát és megválasztását az orosz cár is támogatta, ő mégsem fogadta el. Rákóczi Lengyelországban maradt, – azt remélve, hogy a katonai helyzet még megváltozik – hol a főurak kitüntetett figyelemben részesítették. Ez idő alatt Sárosi gróf álnéven Danckában (Danzigban) lakott. Végül beletörődve sorsába úgy döntött, hogy végleg elhagyja Magyarországot. Rákóczit Törökországban ünnepélyesen fogadták ugyan, de arról, hogy – mint ő kívánta – külön keresztény sereg élére állítsák,hallani sem akartak.

117 éve született Mihalik Kálmán egyetemi tanársegéd, zeneszerző, a Székely (Erdélyi) Himnusz komponistája.

97 éve kezdődött a verduni csata, az I. világháború legvéresebb összeütközése. A december közepéig tartó összecsapások közel 1 millió áldozatot követelnek.

53 éve Fidel Castro kubai elnök államosított minden vállalatot.

34 éves Jennifer Love Hewitt színésznő (Tudom, mit tettél tavaly nyáron, A szmokinger).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!