Nagyvilág

2013.02.01. 08:00

Érdekességek a mai napról 02.01.

16 éve ez a civilek napja Magyarországon. Az 1994-ben alakult Civil Parlament Magyarországon 1997-ben február 1-jét jelölte meg a Civilek Napjának. 1998-ban tartották meg először. A civilek napjának célja, hogy felhívja a figyelmet a civil szervezetek működésének szükségességére, valamint arra, hogy ha nem működnek kellő számban civil szerveztek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul.

16 éve ez a civilek napja Magyarországon. Az 1994-ben alakult Civil Parlament Magyarországon 1997-ben február 1-jét jelölte meg a Civilek Napjának. 1998-ban tartották meg először. A civilek napjának célja, hogy felhívja a figyelmet a civil szervezetek működésének szükségességére, valamint arra, hogy ha nem működnek kellő számban civil szerveztek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul. Nyugat-Európában, és főleg az USA-ban nagy hagyománya van a civil szervezeteknek. Sok mozgalom nőtt ki néhány aktivista kezdeményezéséből. Ott, ahol erre van pénz, előbb – utóbb kipattan az ötlet is, hogyan lehetne jobbá tenni a társadalmat. Kelet-Európában ennek nincs hagyománya, hiszen évtizedeken át a hatalom pont abban volt érdekelt, hogy minden kezdeményezést elfojtson. A rendszerváltozás sem segített a beidegződésen, hiába neveztek ki egy napot civil nappá, ha az embereket felőrli a napi robot, nincs már erő, nincs ötlet a kezdeményezésekre. Legfeljebb egy-egy köztörvényes bűncselekményre reagálnak a civilek, de a hatalom ma is abban érdekelt, hogy mindenki maradjon passzív.

135 éve született Hajós Alfréd úszó, labdarúgó, építész, az első magyar olimpiai bajnok. Hajós Alfréd úszó, labdarúgó, építész. Az 1896-os athéni olimpián szerezte Magyarország első és második olimpiai aranyérmét gyorsúszásban 100 és 1200 méteren. Labdarúgásban kétszeres magyar bajnok, és egyszeres válogatott volt. Az 1924-es szellemi olimpián ezüstérmet nyert. A debreceni Aranybika Szálló, valamint a margitszigeti Nemzeti Sportuszoda az ő műve, ez utóbbi a nevét is viseli.

85 éve született Tom Lantos magyar származású amerikai közgazdász, politikus. 1947-ben hagyta el az országot és távozott Amerikába. 1980 óta a Kongresszus és a Külügyi Bizottság tagja. Az első magyar származású amerikai képviselő. Hazája iránt végig érdeklődő politikus maradt, és nem hagyott ki olyan lehetőséget, amikor bírálhatta mindazt, ami egykori hazájában neki nem tetszett.

304 éve vette fedélzetére egy hajó Alexander Selkirk-et, azaz Robinson Crusoe-t. Valóságos személy volt, csak a története hangzik máskép, mint ahogy Daniel Defoe megírta. Selkirk ugyanis nem hajótörés következtében került a Juan Fernandez- szigetcsoport egyik kis szigetére, Mas a Tierrara. (A sziget a valóságban a Csendes-óceánban van, nem a Karib-tengeren, mint Robinson szigete). Fellázadt kapitánya ellen, aki ezért a szokásokkal ellentétben nem végeztette ki, viszont kitette az első útjába eső szigetre, némi élelem, szerszám és egy puska társaságában. A legközelebbi hajó csak 52 hónap múlva járt arra, ez felszedte Selkirk-öt és hazaszállította Angliába.

119 éve született Nóti Károly filmíró és kabarészerző (Lepsénynél még megvolt!). Salamon Béla színész előadásában híressé vált mondata: Lepsénynél még megvolt!

48 éves lenne Brandon Lee színész (Leszámolás Kis-Tokióban, A holló). Egy pisztolylövés végzett Bruce Lee fiával, amikor valaki vaktöltény helyett éles lőszert tett egy forgatáson a fegyverbe.

14 éve halt meg Kárpáti Rudolf hatszoros olimpiai bajnok kardvívó, versenybíró, sportvezető, katonatiszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!