Nagyvilág

2013.02.05. 17:23

Egyre több ingatlannal kapcsolatos botrány lát napvilágot Kínában

Sanghaj, 2013. február 5., kedd (MTI) - A január végén leleplezett, dokumentumhamisítással és csalással tarkított ingatlanbotrány után mind újabbak látnak napvilágot Kínában - a hivatalos média és az internetezők szerint a tucatnyi őrizetbe vételt hamarosan újabbak követhetik.

Sanghaj, 2013. február 5., kedd (MTI) - A január végén leleplezett, dokumentumhamisítással és csalással tarkított ingatlanbotrány után mind újabbak látnak napvilágot Kínában - a hivatalos média és az internetezők szerint a tucatnyi őrizetbe vételt hamarosan újabbak követhetik.A lebuktatások az elmúlt hetekben kezdődtek a kínai internetezők szemfülességének köszönhetően. A netezők január elején két hivatalnok, egy 31 és egy 22 ingatlant birtokló illető visszaélésére hívták fel a figyelmet, akik hamis dokumentumokat felhasználva játszották ki az ország híresen szigorú lakásregisztrációs rendszerét.

A rendszer előírásainak értelmében a kínai városokban csak az vásárolhat lakást, aki ott helyi városi polgársággal rendelkezik, s a túlfűtött ingatlanpiac lehűtését célzó intézkedések értelmében akkor is csak korlátozott mennyiségben. Január végén egy 49 éves nő is lebukott, akit már csak "háznővérként" emlegetnek a kínai mikroblogolók, sőt a hírportálok is, a nőnek ugyanis legalább négy személyazonosító papírja, országszerte pedig 41 ingatlana van, összesen csaknem 10 ezer négyzetméter van valódi és hamis nevein bejegyezve. A kínai központi televízió beszámolója szerint a nő összesen egymilliárd jüanes (35 milliárd forint) vagyonnal rendelkezik, mely - állítása szerint - rendes jövedelméből, egy vidéki bank helyettes vezetőjének fizetéséből származik. A nőt hétfőn vették őrizetbe, ügyében féltucatnyi rendőrt, hivatali alkalmazottat is kihallgatásra kísértek.

A "háznővér" esetét is felülmúlta a kínai hivatalos sajtóban kedden megjelent eset, mely szerint egy férfi hamis papírok felhasználásával 192 ingatlant vásárolt össze. A gyanúsított a dél-kínai Kuangtung tartománybeli Lufeng városában rendőrfőnökként dolgozott, évtizedek óta a Kínai Kommunista Párt tagja volt.

Az esetekkel kapcsolatban a Hszinhua hírügynökség azt írja, azok a lakóhelyregisztrációs dokumentumok feketepiacának virágzására engednek következtetni. A hírügynökség információi szerint illegálisan 30 ezer jüanes (egymillió forint) kezdő áron lehet vásárolni ilyen papírokat, melyek ráadásul nem is hamisak, gyakran ugyanis a helyi rendőrség állítja ki azokat. A dokumentumok nemcsak ingatlanpiaci befektetést, de adócsalást, illegális utazást, bankszámlanyitást is lehetővé tesznek.

A botrányok nemcsak a regisztrációs rendszer eltörlésének, illetve reformjának szükségességét állították ismét a figyelem középpontjába, de a kínai internetezők a világhálón háborognak a továbbra is megfizethetetlenül magas ingatlanárak és az azzal rendkívüli vagyonokat kereső korrupt hivatalnokok miatt. Utóbbiakból a feltételezések szerint jó néhány bujkál még, s újabb lebukások várhatók.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!