Nagyvilág

2013.02.10. 19:30

Berlinale - Kitüntették Charlize Theront az AIDS terjedése elleni munkájáért

Berlin, 2013. február 10., vasárnap (MTI) - Charlize Theron kapta a Cinema for Peace (Filmek a békéért) alapítvány idei díját az AIDS afrikai terjedésének megfékezését szolgáló önkéntes munkájáért a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválhoz (Berlinale) időzített jótékonysági gálán, amelyen több százezer eurót gyűjtöttek össze az Oscar-díjas dél-afrikai színésznő AIDS-elleni projektjéhez (CTAOP).

Berlin, 2013. február 10., vasárnap (MTI) - Charlize Theron kapta a Cinema for Peace (Filmek a békéért) alapítvány idei díját az AIDS afrikai terjedésének megfékezését szolgáló önkéntes munkájáért a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválhoz (Berlinale) időzített jótékonysági gálán, amelyen több százezer eurót gyűjtöttek össze az Oscar-díjas dél-afrikai színésznő AIDS-elleni projektjéhez (CTAOP).A 2007 óta működő CTAOP mindenekelőtt az alapító szülőföldjén, az AIDS által világszerte leginkább sújtott Dél-afrikai Köztársaságban küzd a betegség ellen. A szombati berlini gálán több mint 300 ezer euró gyűlt össze a munka folytatásához, Vitalij Klicsko nehézsúlyú ökölvívó világbajnok például 25 ezer eurót adott egy estélyi ruháért, amelyet Charlize Theron ajánlott fel a jótékonysági árverésen.

A Filmek a békéért alapítványt a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások hatására hozták létre. A kezdeményezés célja, hogy a filmekre és filmsztárokra irányuló figyelem felhasználásával a filmművészetet az egyetemes emberi értékek szolgálatába állítsa.

Az alapítvány szerint az utóbbi év legértékesebb alkotása Steven Spielberg Lincoln című történelmi drámája. A hét Oscar-díjra jelölt film a rabszolgaság eltörléséért küzdő Abraham Lincoln amerikai elnök portréját vázolja fel.

A szervezet tiszteletdíját Veronica Ferres német színésznő és Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának korábbi elnöke, valamint egy ismert német aktivista, a 100 éves holokauszt-túlélő Marga Spiegel kapta meg az antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni tevékenységükért.

Charlize Theron A rém című film főszereplőjeként kapott Oscar-díjat 2004-ben. A művész 2008 óta az ENSZ jószolgálati nagykövete.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!