Nagyvilág

2013.02.12. 16:33

Az iskolahét átszervezése ellen tiltakoznak a francia általános iskolák

Párizs, 2013. február 12., kedd (MTI) - Az iskolahét átszervezése ellen sztrájkkal tiltakoztak kedden a francia általános iskolák. Az oktatási minisztérium adatai szerint a tanároknak 37, a szakszervezetek szerint hatvan százaléka nem tartotta meg az óráit.

Párizs, 2013. február 12., kedd (MTI) - Az iskolahét átszervezése ellen sztrájkkal tiltakoztak kedden a francia általános iskolák. Az oktatási minisztérium adatai szerint a tanároknak 37, a szakszervezetek szerint hatvan százaléka nem tartotta meg az óráit.

A tanárok az ellen tiltakoznak, hogy az oktatási minisztérium már a jövő tanév elején vissza akarja állítani az ötnapos tanítási hetet, amely Nicolas Sarkozy elnöksége idején lett négynapos.

Franciaországban 2008 szeptemberében szűnt meg a szombati tanítási nap az általános iskolákban, s ezzel négynaposra csökkent a francia kisiskolásoknak a tanítási hét, ugyanis az általános iskolákban szerdán nincs tanítás.

A kormány tervei szerint azonban 2013 szeptemberétől a jelenleginél rövidebbek lennének a tanítási napok, viszont szerdai napokon délelőtt is lennének órák. A reform előírja, hogy egy normál oktatási nap ezentúl nem lehet hosszabb öt tanóránál, amelyeket le kell csökkenteni átlagosan 45 percre. A gyerekek ezentúl sem fognak hamarabb hazamenni, mert az önkormányzatok által biztosított nyelvi, kulturális és zenei különórákat is az általános iskolákban kell majd megtartani. Vagyis a reform az oktatók számára nem könnyíti a napirendet, hanem a korábbiaknál hosszabb jelenlétet kíván meg az iskolákban.

Elviekben az ellenzék és a kormányzó baloldalhoz hagyományosan közel álló pedagógus szakszervezetek is egyetértenek azzal, hogy a gyerekek érdekében vissza kell térni az ötnapos tanítási hétre, mert Franciaországban a rövid oktatási időszakokban az iskolások túl vannak terhelve. A szakszervezetek ugyanakkor a reform elhalasztását kérik annak érdekében, hogy fel lehessen mérni, mire van szükségük (hány teremre, képzett oktatóra vagy napközis tanárra a különórák idejére) az iskoláknak az átszervezéshez.

A párizsi városháza előtt több ezren tüntettek, ahonnan az oktatási minisztérium elé vonultak. "Valódi változást akarunk az iskolarendszer számára, nemcsak olyan homlokzatjavítást, amilyet most Vincent Peillon (oktatási miniszter) javasol - mondta Jérome Lambert, az egyik legjelentősebb pedagógusszervezet, a SNUipp-FSU párizsi vezetője. A tömegben családokat is lehetett látni, akik a reform elhalasztását kérik 2014-re Bertrand Delanoe fővárosi polgármestertől. A városvezető jelzete: hajlandó a párbeszédre, s a végső döntést az iskolahét átszervezéséről csak március végén hozza meg az önkormányzat.

Az elmúlt három hétben ötödik alkalommal tiltakoztak valamilyen formában az általános iskolák a reform ellen. Az önkormányzatoknak március 31-ig kell bejelenteniük, hogy 2013 vagy 2014 szeptemberétől állnak át az új tanítási rendre.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!