Nagyvilág

2013.02.06. 17:40

Akciót indít a moszkvai rendőrség a graffitisek ellen

Moszkva, 2013. február 6., szerda (MTI) - Akciót indít a moszkvai rendőrség a szórófestékes graffitisek ellen - írta szerdán az Izvesztyija című orosz napilap.

Moszkva, 2013. február 6., szerda (MTI) - Akciót indít a moszkvai rendőrség a szórófestékes graffitisek ellen - írta szerdán az Izvesztyija című orosz napilap.

Az orosz főváros hatóságainak türelme január végén ért véget, amikor egy Moszkva környékéről közlekedő elektricskát, a magyar HÉV-hez hasonló szerelvényt csúfítottak el hatalmas betűkkel a graffitisek, akik még a vonat ablakait is befújták szürke festékkel. Az akció résztvevői megállították a Lesznoj gorodok és a Kijevi pályaudvar között járó szerelvényt, és addig nem engedték tovább, amíg nem fejezték be "művüket". Az orosz államvasutak 100 ezer rubeles (körülbelül 700 ezer forintos) jutalmat tűzött ki a rongálók kézre kerítőinek.

A vasútnak nagy veszteségeket okoz a graffiti. Csak tavaly több mint 31 millió rubelt (több mint 217 millió forint) költöttek a vagonok megtisztítására.

A rendőrség vandáloknak tartja azokat, akik a házak falára rajzolnak előszeretettel, de mint az előbbi példa is mutatja, a tömegközlekedési járműveket sem kímélik. A hatóság azt akarja kideríteni, kik irányítják az egyáltalán nem olcsó szórófestékeket használó fiatalokat.

Az Izvesztyija megtudta, a moszkvai rendőrfőnök helyettese arra utasította a területi egységeket, hogy állítsák össze a csoportokba tömörült graffitisek gyülekezőhelyének feketelistáját, és vegyék nyilvántartásba a csoportok tagjait.

Az orosz lap cikke szerint a szórófestékekkel felszerelt "művészek" egyáltalán nem tartanak a rendőröktől, és nem is akarnak felhagyni kedvenc foglalatosságukkal. Egy graffitis csoport vezetője az Izvesztyijának elmondta, hogy a moszkvai elektricska festése úgynevezett bombing volt, amikor a lehető leggyorsabban és a lehető legtöbb résztvevővel kellett nagyméretű rajzokat fújni a vagonokra.

Minden graffitis arról álmodik, hogy egyszer egy teljes szerelvényt fessen le. Ezért aztán az orosz graffitis szerint a vonat befestését nem bűncselekményként, hanem adrenalinnövelő sporteseményként kellene felfogni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!