Nagyvilág

2013.02.26. 17:26

A Coca-Cola franciaországi vezetője megvédte a francia kormányt a Titan elnökének támadása után

Párizs, 2013. február 26., kedd (MTI) - Tristan Farabet, a Coca-Cola franciaországi elnöke személyes levélben védte meg a francia munkahelyek megtartásáért küzdő gazdaságélénkítési minisztert, miután a Goodyear francia abroncsgyárát felszámoló Titan International elnök-vezérigazgatója múlt héten sértő és kioktató módon támadta a francia kormányt.

Párizs, 2013. február 26., kedd (MTI) - Tristan Farabet, a Coca-Cola franciaországi elnöke személyes levélben védte meg a francia munkahelyek megtartásáért küzdő gazdaságélénkítési minisztert, miután a Goodyear francia abroncsgyárát felszámoló Titan International elnök-vezérigazgatója múlt héten sértő és kioktató módon támadta a francia kormányt."A külföldi befektetők számára hazánk vonzerejét érintően a közelmúltban kialakult polémiában ön arra emlékeztetett, hogy Franciaország büszkén fogadja a gazdaságunk és a franciák számára értéket és munkahelyeket teremtő nemzetközi vállalatokat" - írta a Coca-Cola vezetője Arnaud Montebourg tárcavezetőnek február 22-i keltezésű levelében, amelyet kedd délután megjelent számában tett közzé a Le Monde című napilap.

"Mi büszkék vagyunk arra, hogy kilencven éve befektetők vagyunk Franciaországban" - hangsúlyozza Farabet. Hozzátette: "mostantól még aktívabban szeretnénk részt venni Franciaország vonzerejének népszerűsítésében a külföldi vállalatok irányában".

A Coca-Cola az elmúlt öt évben közel 400 millió euró értékben hajtott végre fejlesztéseket öt franciaországi üzemében, amelyekben 2800 főt foglalkoztat - emlékeztetett az elnök-vezérigazgató.

A multinacionális vállalatokat gyakran támadó Montebourg-t támogató levél legalább annyira váratlanul érkezett a Le Monde szerint, mint február 21-én Clara Gaymard-nak, a General Electric franciaországi elnökének, a párizsi amerikai kereskedelmi kamara (AmCham France) egyik vezetőjének hasonló tartalmú kiállása a Les Échos című gazdasági napilapban. Szerinte nem lehet egy országról vagy egy kormányról úgy beszélni, ahogy azt Maurice M. Taylor, a Titan International vezetője tette.

"Azért avatkoztam közbe, mert nem akartam, hogy összemossák Taylor szavait azzal, amit a Franciaországban jelen lévő 4200 amerikai vállalkozás él meg, amelyek félmillió embert foglakoztatnak" - mondta Gaymard a Le Monde-nak. A General Electric elnöke ugyanakkor leszögezte, ez nem jelenti azt, hogy egyértelműen támogatja a jelenlegi kormány gazdaságpolitikáját.

A Goodyear január végén jelentette be, hogy bezárja az 1173 főt foglalkoztató gyárát az észak-franciaországi Amiens-ben. Miután Montebourg tárgyalásokat javasolt a gyár és a munkahelyek megmentése érdekében, az amerikai abroncsgyár elnöke a magas franciaországi költségekre hivatkozva elutasította az ajánlatot.

"Többször is jártam ebben a gyárban. A francia alkalmazottak magas fizetést kapnak, de csak napi három órát dolgoznak. Egy órájuk van a pihenésre és az ebédre, három órán át dumálnak és három órát dolgoznak" - írta február 8-án Taylor Arnaud Montebourgnak. Hozzátette: "Azt hiszi, hogy ennyire ostobák vagyunk? A Titannak pénze és tudása van abroncsot gyártani. És mi van az őrült szakszervezetnek? Nekik csak a francia kormány van. A Titan egy kínai vagy indiai gyártól fog majd abroncsot venni, amelynek kevesebb, mint egy eurót fizet óránként és a Franciaország számára szükséges valamennyi abroncsot importálni fogja. A francia gazda is olcsóbb abroncsot szeretne. Nem érdekli, hogy az Kínából vagy Indiából jön" - fogalmazott a cég elnöke. A levél végén pedig azt írta: "Megtarthatja magának az úgynevezett munkásokat. A Titant nem érdekli az amiens-i gyár".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!