Nagyvilág

2013.01.21. 14:04

Vedomosztyi - Az orosz nyomozóhivatal külsős céggel figyeltetné a kritikus hangú sajtót

Moszkva, 2013. január 21., hétfő (MTI) - Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság pályázatot írt ki sajtófigyelésre, a hatóságot az őt és a hatalmat bíráló írások is érdeklik - írta hétfőn a Vedomosztyi című orosz napilap.

Moszkva, 2013. január 21., hétfő (MTI) - Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság pályázatot írt ki sajtófigyelésre, a hatóságot az őt és a hatalmat bíráló írások is érdeklik - írta hétfőn a Vedomosztyi című orosz napilap.

A nyomozóhatóság több mint egymillió rubelt (körülbelül 7 millió forintot) fizet a tavaly meghirdetett tender nyertesének, az Integrum nevű cégnek, amely egyedüliként indult a kiíráson.

A befolyásos orosz üzleti-politikai lap közlése szerint az Integrum egy éven keresztül elemzi a körülbelül 3000 szövetségi és regionális sajtókiadványt a hatóságot érdeklő témákban. Ezek között szerepel az állami és a rendvédelmi szervek bírálata, a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények és egyéb "figyelmet keltő anyagok" - írta a Vedomosztyi.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottságban azzal magyarázták a sajtófigyelés megrendelését, hogy a testület munkájának visszhangja lehetővé teszi tevékenységének értékelését. A lapnak név nélkül nyilatkozó nyomozóhivatali szakember szerint így hamarabb kiderül az is, ha a testület munkatársa jogsértést követ el, hiszen a sértettek nem mindig tesznek feljelentést, de például a Facebookon megírják, mi történt.

A pályázatot elnyert Integrum nevű cég munkatársa elárulta, hogy az orosz államhatalom részéről meglehetősen nagy az érdeklődés a sajtófigyelés iránt. Minden megrendelő egyéni kéréssel fordul hozzájuk. Az adott feladat részleteiről nem beszélt.

Az oroszországi ellenzéki akciók egyik szervezője a Vedomosztyinak ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy szerinte a rendvédelmi szervek érdeklődése a sajtó iránt egyáltalán nem "tudományos jellegű". Olga Romanova újságíró elmondta, hogy őt azért jelentették fel, mert a Facebook közösségi oldalon megsértette a hatalom képviselőit. Ezt a rendőrségi körzeti megbízott közölte vele.

Az orosz ellenzéki attól tart, hogy a sajtófigyelés eredményét a hatóság arra használhatja föl, hogy nyomást gyakoroljon a hatalomnak kényelmetlen emberekre. Az is biztos - mondta Olga Romanova -, hogy a rendvédelmiek figyelmesen olvassák a közösségi oldalon megjelent bejegyzéseket, minthogy azt a szabálysértésben eljáró bírót, akit ő megdicsért az ellenzék támogatásáért, gyorsan elbocsátották a munkahelyéről.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!