Nagyvilág

2013.01.25. 20:01

Tóásó-ügy - február 4-ig elnapolták a per folytatását

Budapest/Tarija, 2013. január 25., péntek (MTI) - Elnapolták február 4-ig a terrorista összeesküvéssel vádolt 39 személy, köztük a magyar és román állampolgárságú Tóásó Előd elleni per folytatását.

Budapest/Tarija, 2013. január 25., péntek (MTI) - Elnapolták február 4-ig a terrorista összeesküvéssel vádolt 39 személy, köztük a magyar és román állampolgárságú Tóásó Előd elleni per folytatását.

A Cochabambában kiadott Los Tiempos, illetve a Tarijában megjelenő El País című napilapok internetes portálja szerint a Tarijában zajló tárgyalást az egyik vádlott rossz egészségi állapota miatt kellett felfüggeszteni.

Ronald Casteldo Allerding néhány héttel ezelőtt lett rosszul, szívinfarktus gyanújával vitték kórházba, még mindig ott fekszik. A tárgyalást a távollétében nem tudják egyelőre folytatni. Két nap azzal telt a tárgyalóteremben, hogy emiatt az ügyész és Casteldo védőügyvédje veszekedéssé fajult ügyrendi vitát folytatott egymással. Marcelo Soza ügyész - aki kétségbe vonja a Casteldo szívproblémájáról szóló információkat - öttagú törvényszéki orvosbizottság felállítását kérte, amely szerinte "hitelesebb" jelentést adhat a vádlott egészségi állapotáról.

Az újabb halasztás miatt a vádlottakat február 4-ig visszaszállítják fogva tartásuk eredeti színhelyére, így Tóásó Elődnek La Pazban lévő börtönébe kell visszautaznia. Nővére, Tóásó Edit az MTI-nek pénteken elmondta: testvérének erre a napra volt repülőjegye, de az esti órákban még Tarijában tartózkodott.

Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai Mario Tadicot, valamint Tóásó Elődöt letartóztatták.

A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!