Nagyvilág

2013.01.15. 14:42

Szíria - Külügyminisztérium: még 140 magyar maradt Szíriában

Budapest, 2013. január 15., kedd (MTI) - Még mintegy 140 magyar van Szíriában, ők vélhetően szíriai-magyar kettős állampolgárok, akik a konfliktus ellenére sem akarnak eljönni az országból - közölte a Külügyminisztérium kedden az MTI érdeklődésére.

Budapest, 2013. január 15., kedd (MTI) - Még mintegy 140 magyar van Szíriában, ők vélhetően szíriai-magyar kettős állampolgárok, akik a konfliktus ellenére sem akarnak eljönni az országból - közölte a Külügyminisztérium kedden az MTI érdeklődésére.Kiemelték, aki el akarta hagyni Szíriát az országban már csaknem két éve dúló polgárháború miatt, valószínűleg már megtette.

A damaszkuszi magyar nagykövetséget december 5-én hagyták el a diplomaták, a nagykövetség addig Ausztrália, Nagy-Britannia és Kanada képviseletét is ellátta - emlékeztettek. Kifejtették, jelenleg már csak két európai uniós tagállam, Csehország és Románia működteti külképviseletét az országban, a cseh diplomaták képviselik például az Egyesült Államokat.

Azok a magyar állampolgárok, akiknek segítségre van szükségük, uniós polgárokként a cseh és a román nagykövetséghez fordulhatnak.

A tárca kitért arra is, hogy miután december 15-én Magyarország a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját ismerte el a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének, a budapesti szíriai nagykövetség munkatársainak el kellett hagyniuk az országot. A követséghez tartozó két ingatlan védelmét a magyar állam látja el, a magyar nagykövetség Damaszkuszban hátrahagyott épületét pedig a szíriai állam - mutattak rá.

A damaszkuszi nagykövetség munkatársai jelenleg a libanoni fővárosban, Bejrútban dolgoznak - közölte a Külügyminisztérium.

A 22 hónappal ezelőtt kezdődött fegyveres viszályban az ENSZ adatai szerint körülbelül 60 ezer ember halt meg Szíriában.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint a térség országaiban már több mint 612 ezer szíriait vettek menekültként nyilvántartásba. A világszervezet becslései szerint ha a háború folytatódik, 2013 közepére az 1,1 milliót is elérheti azoknak a szíriaiaknak a száma, akik a Bassár el-Aszad elnök rezsimjéhez hű erők és a fegyveres lázadók harcai elől a környező országokban keresnek menedéket.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!