Nagyvilág

2013.01.13. 12:25

Negyvenhat áldozata volt a kínai hegyomlásnak

Peking, 2013. január 13., vasárnap (MTI) - A hétvégén mind a 46 áldozatot kiásták és azonosították abban a délnyugat-kínai Jünnan tartományi hegyvidéki faluban, ahol pénteken reggel földcsuszamlás temetett maga alá 16 lakóházat.

Peking, 2013. január 13., vasárnap (MTI) - A hétvégén mind a 46 áldozatot kiásták és azonosították abban a délnyugat-kínai Jünnan tartományi hegyvidéki faluban, ahol pénteken reggel földcsuszamlás temetett maga alá 16 lakóházat.Kaopo faluban 27 felnőtt és 19 gyermek halt meg, két embert kórházba szállítottak, de sérülésük nem életveszélyes - számoltak be a helyzetről a helyi illetékesek.

A sár és a sziklatörmelék mennyisége elérte a 210 ezer köbmétert. A mentésben több mint 1100-an vettek részt fagypont alatti hidegben.

A híradások az anyagi veszteséget 45,5 millió jüanra (1,63 milliárd forint) teszik, mivel a katasztrófa során a házak és egyéb ingóságok mellett haszonállatok pusztultak el, termőföldek károsodtak, utak és távközlési berendezések rongálódtak meg.

A hegyoldal leomlásának okaként a szakemberek a hetek óta tartó esőzéseket és a havazást, valamint a múlt év szeptemberi földrengést feltételezik. A szomszédos megyében a földrengés következtében 81-en vesztették életüket, míg egy hónappal később egy földcsuszamlás 18 diák és egy felnőtt halálát okozta.

A megyei vezetés közölte, hogy az elhunytak családtagjai minden egyes áldozat után 20 ezer jüan (mintegy 700 ezer forint) kártérítést kapnak. A helyreállítási munkálatokhoz, az újépítkezésekhez 11 millió jüant (392 millió forint) különítenek el több tartományi forrásból.

A regionális vezetés ugyanis úgy döntött, hogy a csaknem 630 lelkes falu teljes lakosságát, 136 háztartását hamarosan elköltöztetik. Őket egyelőre átmeneti sátortáborban helyezték el, a helyszínre több száz takarót, meleg ruhát és 5 tonna rizst szállítottak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!