Nagyvilág

2013.01.10. 08:09

Minden idők leggyengébb teljesítményét nyújtotta az előző amerikai kongresszus

Washington, 2013. január 9. szerda (MTI) - Minden idők leggyengébb teljesítményét nyújtotta az Egyesült Államok előző összetételű, 112. kongresszusa, amelynek az év elején járt le a mandátuma - írta szerdán a The Washington Times.

Washington, 2013. január 9. szerda (MTI) - Minden idők leggyengébb teljesítményét nyújtotta az Egyesült Államok előző összetételű, 112. kongresszusa, amelynek az év elején járt le a mandátuma - írta szerdán a The Washington Times.Nem véletlen, hogy a PPP közvélemény-kutató intézet egy szerdán ismertetett, tréfás felmérése szerint Donald Trump milliárdos, Dzsingisz kán, a használtautó-kereskedő, az NFL-tartalékbíró és a fejtetű is megelőzte a szövetségi törvényhozást. A szövetségi honatyák becsületére legyen mondva: a valóságshow-kban és a pletykalapokban lubickoló Kardashian lányokat, a játszótéri verekedőket, Észak-Koreát és a trippert sikerült megelőzniük.

A Gallup hétfőn közzétett, jóval komolyabb felmérése szerint az amerikaiak 77 százaléka meg van győződve arról, hogy a washingtoni politikai széthúzás komoly károkat okoz az országnak. Elgondolkodtató, hogy a megkérdezetteknek csupán 13 százaléka bízik a szövetségi törvényhozásban.

A képviselőház és a szenátus az elmúlt két év során kevesebb törvényt fogadott el, a törvényhozás két kamarája pedig kevesebb közös megbeszélést folytatott, mint bármikor - írta a The Washington Post. A 112. kongresszus 10 százalékkal múlta alul a 2001-2002-ben működő 107-iket. A felsőházban akkor is a demokraták, az alsóházban pedig a republikánusok voltak többségben.

A The Washington Times 33 ciklusra visszanyúló statisztikája szerint kongresszusban a két ház közötti kompromisszumok tekintetében az abszolút kétéves rekordot 200 megállapodással sikerült felállítani. 2011-2012-ben ilyen csak 10 alkalommal született.

Az ülésezés időtartama szempontjából a szenátusban 3000, a képviselőházban pedig 2500 óra jeleni a csúcsot. Az elmúlt két év során azonban a hat évre megválasztott szenátorok alig több mint kétezer, a kétévente újraválasztott képviselők pedig 1700 órát tanácskoztak. A kamarák által együttesen elfogadott jogszabályok tekintetében a csúcs meghaladja az ezret, ám a 112. kongresszus által elfogadott törvények száma nem érte el a 130-at.

A hatékonyság szempontjából az előző összetételű szenátus minden idők legrosszabbika, a képviselőház pedig hátulról a harmadik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!