Nagyvilág

2013.01.12. 16:08

Mali - Meghalt egy francia katona

Párizs, 2013. január 12., szombat (MTI) - Életét vesztette egy francia katona Maliban egy, az ország déli része felé haladó iszlamista fegyveres csoport gépkocsioszlopa elleni helikopteres támadásban - jelentette be szombaton Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter. Korábban amerikai források adtak tájékoztatást egy francia helikopter kilövéséről.

Párizs, 2013. január 12., szombat (MTI) - Életét vesztette egy francia katona Maliban egy, az ország déli része felé haladó iszlamista fegyveres csoport gépkocsioszlopa elleni helikopteres támadásban - jelentette be szombaton Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter. Korábban amerikai források adtak tájékoztatást egy francia helikopter kilövéséről.A francia védelmi miniszter elmondta: a támadás péntek délután 4 óra körül történt, a mali hadsereget segítő francia erők "több terrorista egységet megsemmisítettek" és "megállították előrenyomulásukat". "Ebben a heves harcban egy pilóta halálosan megsebesült" - közölte Le Drian. A tisztet a legközelebbi egészségügyi központba, Mopti kórházába szállították, ahol belehalt sérüléseibe. A miniszter közlése szerint a Gazelle típusú helikopter pilótáját gyalogsági kézifegyverrel sebesítette meg egy iszlamista.

Francois Hollande államfő közleményben fejezte ki "mély megrendülését és együttérzését" az elesett tiszt családjának. Az elnök egyben üdvözölte a francia katonák "bátorságát és odaadását a terrorista csoportok ellen a mali erők oldalán". Az államfő a hivatalába összehívott védelmi tanácskozásra hivatkozva lemondta délutáni részvételét az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat marseille-i megnyitóján.

A Malit támogató francia katonai művelet egy, az afrikai szavannákon előforduló macskaféle ragadozóról a Szervál nevet kapta. Ennek részeként - mint a francia védelmi miniszter elmondta - pénteken francia erők érkeztek Bamakóba, a mali főváros védelmének és a francia állampolgárok biztonságának megerősítésére. Maliban jelenleg mintegy 6 ezer francia állampolgár tartózkodik.

A miniszter tájékoztatása szerint a francia erők megerősítése jelenleg is folyamatban van, "vagyis néhány száz francia katona vesz részt az akcióban". A francia védelmi minisztériumnak a France 2 közszolgálati televízió által közzétett felvételei szerint a francia erőket Csádból irányítják át Maliba. Edouard Guillaud vezérkari főnök a sajtótájékoztatón elmondta: a Szervál művelet stratégiai szintű parancsnoksága Párizsban működik a védelmi miniszter és a köztársasági elnök mellett, Maliban egy "taktikai szintű" parancsnokság irányít.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a mali katonai beavatkozásnak nincs köze a francia kommandósok szomáliai túszszabadítási kísérletéhez, amelynek során a francia túsz életét vesztette. A szomáliai akcióról korábban született döntés, "eredetileg korábbra is tervezték, de a földrajzi, technikai és meteorológiai feltételek eddig nem voltak adottak". "Vagyis nincs kapcsolat (a két akció között), már csak azért sem, mert a mali katonai beavatkozást nem terveztük" - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Franciaország a mali vezetés sürgős kérésére avatkozott be az iszlamista fegyveresek előrenyomulásának megállítására. A katonai akciót szinte a teljes francia politikai elit üdvözölte, miután Jean-Marc Ayrault miniszterelnök pénteken telefonon valamennyi politikai párt vezetőjét tájékoztatta a Maliban kialakult helyzetről.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!