Nagyvilág

2013.01.13. 11:49

Mali - Hollande: a francia beavatkozás egyetlen célja a terrorizmus elleni harc

Párizs, 2013. január 12., szombat (MTI) - Franciaországnak a katonai beavatkozással Maliban "nincs más célja, mint a terrorizmus elleni harc" - mondta szombaton a francia államfő a hivatalába összehívott védelmi tanács ülését követően.

Párizs, 2013. január 12., szombat (MTI) - Franciaországnak a katonai beavatkozással Maliban "nincs más célja, mint a terrorizmus elleni harc" - mondta szombaton a francia államfő a hivatalába összehívott védelmi tanács ülését követően."Franciaország semmilyen más különösebb érdeket nem képvisel, csak egy baráti ország megóvását" - hangsúlyozta Francois Hollande. Hozzátette: "ezért üdvözölte a teljes nemzetközi közösség és valamennyi afrikai ország a lépést".

Kiemelte: a mali hadsereg oldalán péntek óta harcoló francia erőknek sikerült feltartóztatniuk az ország déli része felé megindult iszlamistákat, akik súlyos veszteségeket szenvedtek el. Mali katonai források szerint a szombati harcokban több száz iszlamista életét vesztette.

A mali hadsereg a francia légierő támogatásával szombaton visszafoglalta az iszlamistáktól Konnát, a fővárostól, Bamakótól 600 kilométerre fekvő stratégiai fontosságú várost.

Hollande leszögezte, hogy a francia beavatkozás ezzel még nem ért véget, mostantól az afrikai erők bevetését kell előkészítenie.

Mivel az iszlamisták az elnök szavai szerint következményeket helyeztek kilátásba, nemcsak a (Maliban fogva tartott) nyolc francia túsz, hanem minden francia állampolgár számára, bárhol is tartózkodjanak a muzulmán világban, Hollande bejelentette: a lehető leghamarabb megerősítik a biztonsági intézkedéseket Franciaország területén.

"Minden szükséges elővigyázatossági intézkedést meg kell hozni a terrorfenyegetettséggel szemben a középületek és a közlekedési infrastruktúrák (pályaudvarok, repülőterek) ellenőrzésének megerősítésére - hangsúlyozta Hollande.

Az államfő elismerte, hogy a francia kommandósok szomáliai túszszabadítási kísérlete sikertelenül végződött. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy Franciaország "továbbra is eltökélt abban, hogy ne engedjen a terroristák zsarolásának".

A francia kommandósok szombaton sikertelen légi katonai műveletet hajtottak végre Szomália déli részében, iszlamista fegyveresek bázisa ellen, a 2009-ben elrabolt Denis Allex titkosszolgálati ügynök kiszabadítása érdekében. A férfit a kormány küldte Szomáliába, és tavaly ősszel egy videóüzenetben személyesen Francois Hollande elnökhöz fordult segítségért. A deszantos műveletnek szemtanúk beszámolója szerint halottjai is vannak, köztük egy francia katona is. A túszt nem sikerült kiszabadítani, Párizs szerint a túszejtők a harcokat követően feltételezhetően megölték a férfit.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!