Nagyvilág

2013.01.09. 07:34

Izraelben aggódnak Chuck Hagel amerikai védelmi miniszteri jelölése miatt

Jeruzsálem, 2013. január 8., kedd (MTI) - Riadalmat keltett Izraelben, hogy Barack Obama amerikai elnök Chuck Hagelt jelölte védelmi miniszternek - írta kedden a helyi média. Az állami vezetők közül csak Reuven Rivlin parlamenti elnök fejezte ki aggodalmát.

Jeruzsálem, 2013. január 8., kedd (MTI) - Riadalmat keltett Izraelben, hogy Barack Obama amerikai elnök Chuck Hagelt jelölte védelmi miniszternek - írta kedden a helyi média. Az állami vezetők közül csak Reuven Rivlin parlamenti elnök fejezte ki aggodalmát.Hagelt korábbi nyilatkozatai nyomán sokan Izrael-ellenességgel vádolják - állította a helyi média.

A sajtó szerint a republikánus miniszterjelöltet azért tekintik „Izrael ellenségének” a zsidó államban, mert elveti az Irán elleni megelőző csapást, és támogatja a Hamásszal folytatott párbeszédet.

"Aggódunk Hagel korábbi kijelentései és Izraellel kapcsolatos álláspontja miatt” - nyilatkozott Reuven Rivlin, az izraeli parlament elnöke. Ugyanakkor hangsúlyozta az Izrael és Egyesült Államok közötti erős stratégiai együttműködés jelentőségét, hozzátéve, hogy - mint fogalmazott - „egy ember nem határozza meg a politikát”.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala, a külügyi és a védelmi tárca nem kommentálta Obama jelölését, de a szókimondásáról ismert Rivlin véleménye feltehetően tükrözi az izraeli vezetés álláspontját. Kedd kora este valamennyi televíziós híradó foglalkozott az amerikai védelmi tárca várományosával, egyöntetűen azt állítva róla, hogy szembenáll Izraellel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!