Nagyvilág

2013.01.10. 08:22

Biden: az elnök rendeleteket hozhat a fegyveres erőszak visszaszorítására

Washington, 2013. január 9., szerda (MTI) - Barack Obama elnök azt mérlegeli, hogy rendeletekkel segítsen véget vetni a lőfegyverekkel elkövetett tömeges gyilkosságoknak - jelentette ki szerdán Washingtonban Joe Biden amerikai alelnök.

Washington, 2013. január 9., szerda (MTI) - Barack Obama elnök azt mérlegeli, hogy rendeletekkel segítsen véget vetni a lőfegyverekkel elkövetett tömeges gyilkosságoknak - jelentette ki szerdán Washingtonban Joe Biden amerikai alelnök."Az elnök cselekedni fog. Rendeleteket, lépéseket rendelhet el a végreható hatalom" - hangoztatta az alelnök, aki szerdán fegyveres ámokfutások túlélőinek képviselőivel találkozott. Biden ugyanakkor elmondta: a kormányzat egyelőre nem döntötte el, hogy a cselekvésnek mely formáját választja.

Biden csütörtökön a tervek szerint a fegyvertulajdonosok érdekeinek nevében fellépő Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) és kézifegyvereket forgalmazó kereskedők, egyebek között a Wal-Mart áruházlánc embereivel ül majd tárgyalóasztalhoz.

A kormányzat célja az, hogy az elmúlt hónapokban lőfegyverrel elkövetett mészárlások nyomán megpróbáljon jogi szabályozással - rendeletekkel vagy jogszabályok elfogadtatásával - gátat vetni az erőszaknak. Legutóbb decemberben 27 emberrel végzett egy ámokfutó a connecticuti Newtownban, közülük 26-tal egy iskolában.

Joe Biden szerdán hangsúlyozta, hogy "Newtown az egész nemzet lelkiismeretét felébresztette". Az alelnök kijelentette, hogy a készülő intézkedések amerikaiak jólétének millióit érinthetik, és ezreket menthetnek meg a veszélytől.

A várakozások szerint Obama elnök az Unió helyzetéről szóló éves beszédében ismerteti majd a fegyveres erőszak visszaszorításával kapcsolatos elképzeléseit, néhány nappal a második ciklusra szóló beiktatása, vagyis január 21. után. A Biden vezette munkacsoport ezek megalapozása érdekében folytat megbeszéléseket a kérdésben érintett érdekcsoportokkal.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!