Nagyvilág

2012.12.21. 09:33

A Top 5 kevésbé ismert, be nem következett apokalipszis

Senkinek nem újdonság, hogy a maják mára ígérték a világvégét. Ettől függetlenül még koránt sem biztos, hogy a világ tényleg véget fog érni ma. Az előrejelzések és be nem következett, sikertelen apokalipszisok mindig is jellemzőek voltak kulturális örökségünkre, sőt,  egyfajta tradícióvá váltak, amit semmiképp sem akarunk feladni. Az alábbiakban néhány kevésbé ismert, be nem következett világvégét mutatunk be.

Senkinek nem újdonság, hogy a maják mára ígérték a világvégét. Ettől függetlenül még koránt sem biztos, hogy a világ tényleg véget fog érni ma. Az előrejelzések és be nem következett, sikertelen apokalipszisok mindig is jellemzőek voltak kulturális örökségünkre, sőt,  egyfajta tradícióvá váltak, amit semmiképp sem akarunk feladni. Az alábbiakban néhány kevésbé ismert, be nem következett világvégét mutatunk be.

5. Valamikor a 17. században: Kolombusz Kristóf

Legtöbbünk tisztában van vele, hogy Kolombusz Kirstóf az az embert volt, aki áthajózta az Atlanti-óceánt. A felfedezőt azonban rendkívül izgatta az apokalipszis is, és élete vége felé közeledve megírta A próféciák könyvét, amelyben az Ó- és Újszövetségből ismert világvége elméleteket mutatta be. Arról is próbálta meggyőzni Ferdinánd királyt és Izabella királynőt, hogy támogassanak egy olyan új hajóutat, ami előidézhetné a világvégét és Krisztus visszatérését. Sőt, néhányan még arról is meg van bizonyosodva, hogy kihajózása az "új világba" része volt egy Jeruzsálembe tartó új útvonal felfedezésének, egyben az első lépés a világvége felé. 1506-ban úgy halt meg, hogy biztos volt benne, a vég már közel van. 

4. 1999: Charles Berlitz

Charles Berlitz az amerikai Yale egyetem kitüntett hallgatója volt, a Berlitz nyelviskola-nagyhatalom örököse, valamint az idegennyelvű tananyagok szalagra rögzítésének úttöröjőe. De mindez kit érdekel, amikor Berlitz igazából arról ismert, hogy megjósolta a világ végét? 1982-ben kiadta a Végítélet 1999 című könyvét, amelyben arról írt, hogy olyan problémák miatt, mint az éhínség, túlnépesedés és klímaváltozás a világ 1999 körül véget fog érni. 

3. 1982 márciusa: John Gribbin

Két valódi tudós által írt 1974-es A Jupiter hatás című könyvben azt jósolták, hogy a bolygók állása miatt a világnak vége lesz 1982 márciusában. A könyv hatalmas nagy sikert aratott, és a "bolygóállás apokalipszis" teória elterjedéséért is felelős volt, melyben néhány elvetemült egyetemista/ tudósjelölt még mindig hisz. Bár 1980-ban Gribbin visszavonta elméletét egy tudományos folyóiratban közölt cikkben, azért még megírta A Jupiter hatás folytatását 1982-ben, melyben néhány akkoriban történt természeti katasztrófát próbált megmagyarázni a korábban felállított teóriával.  

2. 1780. május 19.:  Új-Anglia népe 

Ez nem is inkább a be nem következett apokalipszisokhoz tartozik,  a hanem azok közé, amelyeket teljesen félreértelmeztek. Ezen a rendkívül felhős napon Új-Angliában a köd egybeolvadt a közeli erdőtűzből származó hatalmas füsttel, és kétnapos sötétséget okozott. Rengetegen hitték azt, hogy a világ vége közeledik, sőt, az elméletet még a connecticuti állami törvényhozás hivatalos ülésén is megvitatták. Abraham Davenport próbálta megnyugtatni törvényhozó társait, és azzal az indokkal akarta megszakítani az ülést, hogy ha a végítélet napja nem közeledik akkor felesleges ülésezni, ha pedig igen, akkor munka közben érje el őket a végzet, ezért hozzanak még gyertyákat.  

1. 1806: Leeds szárnyas prófétája

Leeds szárnyas prófétája pontosan az volt, amit a neve javasol: egy csirke, tojásain a "Krisztus közeledik" rejtélyes, apokaliptikus felirattal. A szárnyas hatalmas tömegek érdeklődését keltette fel, akik tényleg elhitték, hogy a tyúk olyan apokaliptikus tudás hatalmában van,  amelyet csakis a tojásokon keresztül tud kifejezni. Aztán hamar kiderült, hogy a szárnyas gazdája volt a ludas: savval marta rá az üzeneteket a tojásokra, majd visszatömte azokat a tyúkba, és rendkívül meglepődött volt, amikor a szárnyas újra kitojta őket. Micsoda tréfa!

Az egyetlen dolog, amiben biztosak lehetünk az apokalipszissel kapcsoalatban, hogy ha a világnak tényleg vége lesz, akkor annak közeledését mi úgysem fogjuk látni. Így hát őrizzük meg nyugalmunkat, éljük tovább életünket, és rendezzünk egy maja-bulit. Ki tudja, talán ez lesz az utolsó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!