Nagyvilág

2012.12.18. 17:41

Két nagy-britanniányi jégföldet "kapott" a brit uralkodó

London, 2012. december 18., kedd (MTI) - Nagy-Britannia területének kétszeresét kitevő jégmezőt "kapott" kedden II. Erzsébet királynő, akinek személyében az amerikai függetlenségi háború óta először vett részt brit uralkodó a brit kormány ülésén.

London, 2012. december 18., kedd (MTI) - Nagy-Britannia területének kétszeresét kitevő jégmezőt "kapott" kedden II. Erzsébet királynő, akinek személyében az amerikai függetlenségi háború óta először vett részt brit uralkodó a brit kormány ülésén.

A Downing Streeten tett látogatással és az antarktiszi "ajándék" bejelentésével hivatalosan is lezárult az egész éves gyémántjubileumi rendezvénysorozat, amellyel a királynő trónra lépésének 60. évfordulóját ünnepelte meg az ország népe és Őfelsége kormánya.

A 86 esztendős uralkodót 12. miniszterelnöke, a konzervatív párti David Cameron köszöntötte a kormányfői hivatal bejáratánál, és a királynő ezután részt vett a heti rendes kabinetülésen.

A krónikák szerint ilyesmire 1781 óta nem volt példa.

A Downing Street mindazonáltal már előre hangsúlyozta, hogy II. Erzsébet királynő csak "megfigyelői" minőségben lesz jelen a kabinet keddi ülésén.

Ez azért bír különös jelentőséggel, mert bár a királynő a Nagy-Britannia és Észak-Írország alkotta Egyesült Királyság államfője és a brit fegyveres erők főparancsnoka, mindemellett az anglikán egyház legfőbb világi vezetője is, szerepe a napi politikában azonban jórészt formális, és az íratlan szokásjog alapján - legalábbis nyilvánosan - soha nem ad hangot személyes, még kevésbé pártos véleménynek politikai kérdésekben.

A brit kormány - tekintettel a trónra lépés 60. évfordulójára - hatvan darabból álló, ünnepi alkalmakra készített, míves kivitelű ebédlőasztali tányéralátét-készlettel ajándékozta meg a királynőt.

Az uralkodó azonban kapott egy ennél sokkalta nagyobb "ajándékot" is. William Hague külügyminiszter kedden bejelentette, hogy a gyémántjubileumi év tiszteletére keddtől az Erzsébet királynő-föld nevet viseli a brit korona fennhatósága alatt álló - jóllehet az Egyesült Királysághoz nem tartozó -, több mint 1,7 millió négyzetkilométer kiterjedésű Brit Antarktiszi Terület hozzávetőleg egynegyede, egy 437 ezer négyzetkilométeres területrész. Ez csaknem a kétszerese az Egyesült Királyság kiterjedésének.

A brit külügyminisztérium közleménye szerint a mostantól készülő brit térképek mindegyike új nevén tünteti majd fel a hatalmas térséget.

A külügyi tárca hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy tekintettel az Antarktisz egyedülálló, nemzetközi szabályozású státusára, más országok saját hatáskörükben döntenek majd arról, hogy elismerik-e az érintett terület új nevét.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság élén. Emellett az 54 tagállamot számláló, zömmel egykori brit gyarmatokból álló, önkéntes szerveződésű Nemzetközösség országai közül is tizenötnek ő az alkotmányosan elismert államfője, köztük olyan parányoknak, mint Tuvalu, és olyan földrésznyi óriásoknak, mint Kanada és Ausztrália.

A központi gyémántjubileumi ünnepségeket az első júniusi hétvégére szervezték, abban a reményben, hogy a milliónyi hazai és külföldi érdeklődő kellemes időjárási viszonyok közepette élvezhesse a látványosságokat. Ez a meggondolás mindazonáltal nem vált be, a hatalmas ünnepségsorozatot - amelynek leglátványosabb mozzanata a Temze londoni szakaszán megrendezett, ezernél több különböző hajóból álló flottafelvonulás volt - novembert idéző jeges szélben és nem egyszer szakadó esőben bonyolították le.

Fülöp edinburghi herceg, a királynő 91 esztendős férje csúnyán fel is fázott, és csaknem egy hetet kórházban kellett töltenie.

A gyémántjubileumi rendezvénysorozat azonban a júniusi "szuperhétvége" után is a menetrendnek megfelelően folytatódott, és méltó véget ért kedden, az uralkodó történelmi jelentőségű Downing Street-i látogatásával és a hatalmas antarktiszi terület elnevezésének bejelentésével.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!