Nagyvilág

2012.12.05. 09:02

Elköltözik az FBI Washington központjából

Washington, 2012. december 4., kedd (MTI) - Anyagi és célszerűségi megfontolásokból néhány éven belül el fog költözni a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) központja az amerikai főváros szívéből - közölte kedden a The Washington Post.

Washington, 2012. december 4., kedd (MTI) - Anyagi és célszerűségi megfontolásokból néhány éven belül el fog költözni a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) központja az amerikai főváros szívéből - közölte kedden a The Washington Post.Az intézményt évtizedeken át igazgató J. Edgar Hooverről elnevezett komor betonkocka-épület elavult a megújuló Washingtonban. Már az FBI igényeinek sem felel meg, mert a központ munkatársainak csak 54 százalékát képes befogadni. Ugyanakkor rendkívüli értéket képvisel, mert a Pennsylvania Avenue-n, a Fehér Ház és a Capitolium közelében található, így a telekért a kormány komoly ajánlatot kaphat az ingatlanfejlesztőktől.

Az amerikai kormányzati ingatlanvagyont kezelő Általános Szolgáltatások Igazgatósága (GSA) hétfőn javasolta, hogy az 1974-ben befejezett Hoover-épületet engedjék át valamelyik ingatlanfejlesztő cégnek, amely a főváros környékén egyetemvárosszerű új központot építhetene a szövetségi rendőrségnek. Az FBI főhadiszállását a történészek sem tekintik megőrzésre érdemes műemléknek, így annak helyét hamarosan valószínűleg egy kávézókban és üzletekben gazdag negyed veszi majd át.

A főváros környéki települések önkormányzatai között máris megindult a vetélkedés azért, hogy melyikük fogadhassa be az FBI-központ 11 ezer munkatársát. A Hoover-ház feladását az is indokolja, hogy a központ korszerűsítése becslések szerint 14 évig tartana és 1,7 milliárd dollárba kerülne.

Az FBI ezzel követni fogja a Központi Hírszerző Iroda (CIA) példáját, amelynek főhadiszállása már 1961 óta a Virginia állambeli Langleyben (voltaképpen az azt bekebelező McLean városban) működik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!