Nagyvilág

2012.12.29. 10:28

A New York-i főkonzulátus kezdettől fogva figyelemmel kíséri Berki Viktor ügyét

Budapest/New York, 2012. december 28., péntek (MTI) - A New York-i magyar főkonzulátus kezdettől fogva figyelemmel kíséri a kokain feltételezett birtoklása miatt letartóztatott, majd ártatlannak nyilvánított Berki Viktor ügyét, a kétoldalú konzuli egyezmény által biztosított lehetőségek szerint meg is adta a kellő segítséget - mondta pénteken az MTI érdeklődésére Dán Károly főkonzul.

Budapest/New York, 2012. december 28., péntek (MTI) - A New York-i magyar főkonzulátus kezdettől fogva figyelemmel kíséri a kokain feltételezett birtoklása miatt letartóztatott, majd ártatlannak nyilvánított Berki Viktor ügyét, a kétoldalú konzuli egyezmény által biztosított lehetőségek szerint meg is adta a kellő segítséget - mondta pénteken az MTI érdeklődésére Dán Károly főkonzul.Magyarországi lapinformációk szerint a 29 éves férfit azért tartóztatták le, mert a hatóságok azt hitték: Magyarországról érkezett csomagja kokaint tartalmazott. E híradások szerint az FBI mintegy harminc ügynöke csapott le a magyar férfira, aki börtönbe is került. A nyomozás során kiderült, hogy a küldeményben csupán Coccolino öblítőszer volt, honfitársunk kálváriája azután sem ért véget, hogy felmentették őt a drogkereskedelem vádja alól. Továbbra is rács mögött tartják, ugyanis időközben lejárt tartózkodási engedélye, s így "illegális bevándorlóként" tartják nyilván.

A lapinformációk szerint Berki Viktor barátjával együtt tartózkodik a tengerentúlon, szeretnének majd az Egyesült Államokban maradni. A magyar képviselettel egyébként a bebörtönzött fiú barátja vette fel az elején kapcsolatot. A két fiatalember kártérítési pert indít az amerikai állam ellen.

Az MTI ezzel kapcsolatban hívta fel telefonon a New York-i magyar főkonzult. Arra a kérdésre, mit tehet ilyen esetekben a főkonzulátus, Dán Károly elmondta: az Egyesült Államokkal is van konzuli egyezményünk, amely bizonyos eljárási lehetőségeket biztosít. Amint tudomására jut egy ilyen eset, a főkonzulátus megpróbálja felvenni a kapcsolatot az érintettel, meg akar bizonyosodni arról, hogy jól van-e, a hatóságoktól pedig információt szerez fogva tartásának körülményeiről. Ami pedig a legfontosabb: a főkonzulátus gondoskodik arról, hogy az őrizetbe vett személy megfelelő jogi védelemben részesüljön.

"Ajánlunk neki amerikai ügyvédet, ha pedig más személyt akar megbízni a védelemmel, ebben is segítünk neki" - tette hozzá a főkonzul. Mint elmondta: Berki Viktor esetében a főkonzulátus az őrizetbe vételt követően rögtön megtette a szükséges lépéseket.

A főkonzul megerősítette a magyarországi lapinformációkat, amelyek szerint a két fiatalember végül is maga választott ügyvédet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!