Nagyvilág

2012.11.27. 13:32

Tibeti önégetések - Mindennapossá váltak az öngyilkosságok, Csinghajban diákok demonstráltak

Peking, 2012. november 27., kedd (MTI) - Négy tibeti öngyilkosságáról és tibeti diákok demonstrációjáról jelentett a londoni székhelyű Free Tibet szervezet kedden.

Peking, 2012. november 27., kedd (MTI) - Négy tibeti öngyilkosságáról és tibeti diákok demonstrációjáról jelentett a londoni székhelyű Free Tibet szervezet kedden.

Az esetek vasárnap és hétfőn történtek, s úgy tudni, három biztosan halállal végződött. Az amerikai Free Tibet rádió szerint ketten az északnyugat-kínai Kanszu tartományban gyújtották fel magukat, míg Csinghajban és Szecsuanban egy-egy tizenéves végzett magával. Ezzel novemberben meghaladta a húszat az önégetések száma, s 2009 tavasza óta nyolcvannál több hasonló esetet jelentettek. Többségük halállal végződött.

Az utóbbi esetek oka állítólag az, hogy Csinghaj tartományban felháborodtak a helyi tibetiek, amiért az új iskolai munkafüzetekben negatívan ítélik meg az önégetést. Emiatt Csabcsa megyében hétfőn több száz diák tiltakozott. A helyszínre biztonsági erőket vezényeltek.

A kínai állami média legutóbb szombaton adott hírt két tibeti férfi öngyilkosságáról. Korábban egy 19 éves fiatalember lobbantotta lángra magát Tungzsen megyében, ahol az elmúlt hetekben tíz körülire nőtt a hasonló esetek száma.

Tibeti emigráns szervezetek jelentései szerint az áldozatok között 14, 15 és 16 éves gyerekek és kisgyermekes anyák is voltak. A Kínai Kommunista Párt nemrég befejeződött, tisztújító kongresszusa idején előfordult, hogy két napon belül öten lettek öngyilkosok.

A Free Tibet mozgalom szerint a jelenség a kínai elnyomás, a vallásszabadság megsértése elleni tiltakozás, egyben a dalai láma melletti kiállást fejezi ki. Peking azonban úgy véli, az önégetések törvénybe ütköző és a buddhista hit szellemével ellentétes cselekmények, amelyekre "az elszakadásra törekvő emigráns erők" veszik rá a többnyire fiatal tibetieket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!