Nagyvilág

2012.11.16. 08:52

Gázai hadművelet - A Külügyminisztérium az erőszak beszüntetését szorgalmazza

Budapest, 2012. november 15., csütörtök (MTI) - Magyarország nagyon sajnálatosnak tartja a Közel-Keleten kialakult helyzetet, együtt érez az áldozatokkal, és azt szorgalmazza, hogy Izrael és a palesztinok az erőszakot beszüntetve, békés úton rendezzék konfliktusukat - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője csütörtök este az MTI-nek.

Budapest, 2012. november 15., csütörtök (MTI) - Magyarország nagyon sajnálatosnak tartja a Közel-Keleten kialakult helyzetet, együtt érez az áldozatokkal, és azt szorgalmazza, hogy Izrael és a palesztinok az erőszakot beszüntetve, békés úton rendezzék konfliktusukat - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője csütörtök este az MTI-nek.Az izraeli légierő mintegy száz gázai övezeti célpontra mért légicsapást csütörtökre virradóra, és az övezetben tevékenykedő palesztin szélsőségesek is nagyjából ugyanennyi rakétát lőttek ki Izrael területére. A második napja tartó fegyveres konfliktusban három izraeli és tizenhárom palesztin halt meg. Izrael a nem szűnő palesztin rakétatámadásokra válaszul indította a hadműveletet a Gázai övezet ellen.

A Külügyminisztérium a közel-keleti rendezés lehetőségével kapcsolatban azt hangsúlyozta az MTI érdeklődésére, hogy csak a békés, tárgyalásos úton képzelhető el, a felek közvetlen tárgyalásait semmi sem helyettesítheti, és a nemzetközi közösségnek, így Magyarországnak is mindent meg kell tennie az újraindításukért.

A tárca szerint a közel-keleti konfliktus megoldásának alapja a kétállamos megoldás, amely egy szuverén, önálló és életképes, a szomszédaival - köztük Izraellel - békében élő palesztin állam létrejöttével valósulhat meg.

A közel-keleti békefolyamat hosszú ideje megakadt a felek nézetkülönbségei és a bizalom kölcsönös hiánya miatt - emlékeztettek. Kiemelték, ebből a kiutat csak a bizalomépítő intézkedések és a kompromisszumok jelenthetik. Bízni kell a tárgyalások újrakezdésének esélyében, törekedni kell ennek segítésére, és ehhez szükség van a nemzetközi közösség diplomáciai erőfeszítéseire - fűzték hozzá.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn az Arab Liga Kairóban megtartott külügyminiszteri találkozóján bejelentette: november 29-én szavaz az ENSZ Közgyűlése arról, hogy felértékelje-e a palesztinok státusát a "megfigyelőről" a "nem tagállam megfigyelő állam" jogállásra.

Washington és Izrael ellenvetésével dacolva szerdán a Palesztin Hatóság köröztetett egy határozattervezetet az ENSZ-ben, és ebben arra kérte a tagállamokat, hogy támogassák a palesztinok státusának felemelését.

Az Egyesült Államok csak azzal a feltétellel támogatja a palesztin állam megalakítását, ha azt a palesztinok az Izraellel való tárgyalások eredményeképpen érik el. Meg tudja akadályozni az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaként, hogy Palesztinát elfogadják teljes jogú államnak, de a 193 ország alkotta közgyűlés ettől függetlenül megadhatja a palesztinoknak a nem tagállam megfigyelő állam státust, és ha valóban megadja, azzal közvetve elismeri államiságukat. Ezzel kapcsolatban a Külügyminisztériumnál úgy tájékoztattak, hogy a palesztin ENSZ-kezdeményezéssel kapcsolatban jelenleg is egyeztetnek Magyarországon. A palesztinok határozati szövegjavaslatát alaposan megvizsgálják, a magyar álláspont kialakítása folyamatban van - írták.

Mint közölték, az Európai Unió tagállamai is folyamatosan egyeztetnek az ügyben, és Magyarország azt szeretné, ha uniós konszenzus alakulna ki.

Magyarországnak a közel-keleti békefolyamattal, a palesztin státussal és az erre vonatkozó ENSZ-szavazással kapcsolatos álláspontját elsősorban az határozza meg, hogy a közel-keleti béke és stabilitás alapvető magyar és európai érdek - mutattak rá. Hozzátették, fontos, hogy a mélyen gyökerező és mindkét félnek sok szenvedést okozó konfliktust "tartós, átfogó és igazságos" módon rendezzék.

Ennek érdekében Magyarország mind a palesztinokkal, mind pedig az izraeliekkel szoros diplomáciai kapcsolatot tart fenn - tudatta a tárca.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!