Nagyvilág

2012.10.22. 17:20

Szigetvita - Kína nem kér az amerikai közvetítésből

Peking, 2012. október 22., hétfő (MTI) - Peking szerint a hétfőn Kínába érkezett amerikai küldöttségnek nem illetékessége közvetíteni Kína és Japán között a fennálló területi vitában – erre a kínai külügyi szóvivő utalt hétfői sajtóértekezletén.

Peking, 2012. október 22., hétfő (MTI) - Peking szerint a hétfőn Kínába érkezett amerikai küldöttségnek nem illetékessége közvetíteni Kína és Japán között a fennálló területi vitában – erre a kínai külügyi szóvivő utalt hétfői sajtóértekezletén.A delegáció a Kínai Népi Diplomáciai Társaság (CPIFA) meghívására érkezett, s a korábbi médiajelentésekkel szemben nem tölt be „úgynevezett közvetítő szerepet” – hangoztatta Hung Lej (Hong Lei) szóvivő.

Mint mondta, az 1949 óta fennálló kínai szervezet a civil diplomácia területén működik, s a meghívók és vendégeik között ezúttal is a kínai-amerikai kapcsolatok, valamint más, „a két fél érdeklődésére számot tartó” kérdések lesznek terítéken.

A kínai-japán vitára utalva Hung megjegyezte, hogy az egészséges és stabil kapcsolatok mindkét ország népének érdekét szolgálnák, ezekhez azonban "sürgető, hogy Japán elismerje és kijavítsa helytelen cselekedeteit, nézzen szembe a tényekkel és térjen vissza a Tiaojü-szigetek körüli vita megoldásának párbeszéddel és tárgyalásokkal történő megoldásának útjára”.

A külügyi szóvivő hétfőn korábban megerősítette a pekingi álláspontot, miszerint "a szigetcsoport Kínához tartozik, ősidők óta területének részét képezi és felette vitathatatlan szuverenitással rendelkezik".

Kína és Japán között az elmúlt hónapokban komoly feszültséget okozott, hogy Tokió „állami kezelésbe vonta” a Kelet-kínai-tengeren található, lakatlan Tiaojü-szigetek (japánul Szenkaku-szigetek) többségét. A lépés a kínai vezetésből heves diplomáciai tiltakozást, míg a lakosságból - helyenként erőszakba torkolló - kiterjedt tüntetéshullámot váltott ki.

Korábban amerikai forrásokból került nyilvánosságra, miszerint Richard L. Armitage volt amerikai külügyminiszter-helyettes más volt nemzetbiztonsági tisztviselőkkel Japánba és Kínába készül, hogy a feszültég enyhítésére törekedve közvetítsen a két ország között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!