Nagyvilág

2012.10.30. 19:07

Sandy hurrikán - A Gallup felfüggeszti az országos közvélemény-mérést

Washington, 2012. október 30., kedd (MTI) - A Gallup közvélemény-kutató intézet kedden bejelentette, hogy a Sandy poszttrópusi ciklon miatt felfüggeszti az elnökjelöltek országos támogatottságának mérését, mert több "ingaállamban" gyakorlatilag lehetetlen elérni az embereket.

Washington, 2012. október 30., kedd (MTI) - A Gallup közvélemény-kutató intézet kedden bejelentette, hogy a Sandy poszttrópusi ciklon miatt felfüggeszti az elnökjelöltek országos támogatottságának mérését, mert több "ingaállamban" gyakorlatilag lehetetlen elérni az embereket.

A Gallup példáját több más, az amerikai lakosság választási szándékait szondázó intézet is követte.

A mindkét nagy párt által egyaránt meghódíthatónak vélt Pennsylvania, Virginia és New Hampshire államban a potenciális szavazók a vihar miatt immár napok óta elsősorban saját biztonságukkal vannak elfoglalva, és szakemberek szerint nem alakítható ki reális kép, ha őket figyelmen kívül hagyják.

A két elnökjelölt október 3-i televíziós vitája nyomán - amelyet Mitt Romney nyert meg - a republikánus kihívó pozíciói valamennyi közvélemény-kutató szerint jelentősen megerősödtek a mindaddig folyamatosan vezető Barack Obama elnökkel szemben. A felmérések eredményei azonban abban ellentmondanak egymásnak, hogy hozott-e áttörést az "októberi meglepetés". Romney az országos, és az "ingaállamokra" vonatkozó, eltérő kimutatások szerint vagy erősen megközelítette, vagy befogta, vagy megelőzte Barack Obamát.

A Gallup friss mérése azt jelezte, hogy Romney 52:47 százalék arányban vezet azoknak a választóknak a körében, akik már előre leszavaztak, a valószínű választók körében pedig, az október 22. és 28. közötti mérések 51:46 arányú fölényt mutattak ki a republikánus elnökjelölt javára. A legfontosabb méréseket átlagoló RealClearPolitics kimutatása szerint országosan Romney 0,9 százalékponttal vezet, és az elnökjelöltek támogatottsága közötti különbség az ingaállamokban is igen csekély, és belül van a statisztikai hibahatáron.

Az országos támogatottság nem iránymutató abban, hogy milyen lesz az elnököt de facto megválasztó elektori kollégium összetétele. A legtöbb államban ugyanis a "győztes mindent visz" elve érvényesül, és emiatt az országos szintű, az összes leadott szavazat által jelzett támogatottság eltérhet attól, hogy kit hoznak ki győztesnek az elektorok.

A választások napján születtek már a közvélemény-kutatásokra rácáfoló eredmények. 2000-ben például az előrejelzések alapján arra lehetett számítani, hogy George W. Bush texasi kormányzó kapja majd országosan a legtöbb szavazatot, de Al Gore demokrata alelnöknek lesz többsége az elektori kollégiumban. A választók éppen fordítva döntöttek, és Bush nyerte el az elnökséget.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!