Nagyvilág

2012.10.18. 17:59

Obama is a New Yorkban lebukott merénylő lehetséges célpontjai között szerepelt

Washington, 2012. október 18., csütörtök (MTI) - Barack Obama amerikai elnök is a lehetséges célpontjai között szerepelt annak a bangladesi merénylőnek, akit szerdán fogtak el New Yorkban, mert megpróbálta felrobbantani a Federal Reserve Bank épületét - közölte csütörtökön egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi forrás.

Washington, 2012. október 18., csütörtök (MTI) - Barack Obama amerikai elnök is a lehetséges célpontjai között szerepelt annak a bangladesi merénylőnek, akit szerdán fogtak el New Yorkban, mert megpróbálta felrobbantani a Federal Reserve Bank épületét - közölte csütörtökön egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi forrás.

Az elnök meggyilkolásával mindazonáltal a 21 éves Kazi Mohammed Rezvanul Ahszan Nafisz csak szóban foglalkozott.

A lebuktatott merénylő még januárban azért utazott diákvízummal Egyesült Államokba, hogy ott látványos terrorcselekményt kövessen el, ám fennakadt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorelhárító hálózatán. New York-i robbantási kísérlete nem jelentett veszélyt, mert "segítőtársai" fedett ügynökök voltak, "pokolgépe" pedig nem volt üzemképes.

Az amerikai hatóságok szerint Nafisz robbanóeszköze nem volt ugyan valódi, ám az Oszama bin Laden egykori terroristavezér és a mártíromság iránti csodálata, valamint a terrorcselekmény elkövetésének szándéka igen. A vád szerint a férfi több lehetséges célpont közül "operatív okokból" döntött a jelentős aranykészleteket tároló Federal Reserve Bank felrobbantása mellett, és tisztában volt azzal, hogy a New York-i robbantás számos ártatlan ember életét olthatja ki.

Nafisz egy banki tisztségviselő fia, aki egy középosztálybeli negyedben lakott a bangladesi fővárosban. Családja megrökönyödéssel és hitetlenkedéssel fogadta letartóztatásának hírét. A dakkai Észak-Dél Egyetem csütörtökön azt közölte, hogy Nafisz gyenge diák volt, akit a rossz tanulmányi eredményei miatt a kicsapatás fenyegetett.

Nafisz szerda hajnalban, miután a bank épülete mellett hagyta a mikrobuszt, amelyben összekapcsolta egy "detonátorral" a több mint 450 kilogrammnyi "robbanóanyagot", egy közeli szállodába ment, ahol rögzített egy videoüzenetet.

"Nem állunk meg, amíg nem győzünk vagy mártírokká nem válunk" - hangoztatta a férfi, aki a felvételen eltakarta az arcát, sötét napszemüveget viselt és a hangját is elváltoztatta.

Ezután egy mobiltelefon segítségével megpróbálta felrobbantani a "pokolgépet", ekkor fogták el.

A szövetségi hatóságok azzal vádolják a letartóztatott bangladesit, hogy tömegpusztító fegyvert szándékozott bevetni, és hogy anyagi támogatásban akarta részesíteni az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet. A férfi előzetes meghallgatáson már szerdán megjelent egy brooklyni szövetségi bíróság előtt.

Nafisz az FBI embereinek elmondta, hogy dzsihádista világnézetének kialakulásában döntő szerepe volt annak az amerikai állampolgárságú imámnak, Anvar al-Avlakinak, aki csatlakozott az Arab-félszigeten aktív al-Kaidához, és akivel tavaly egy amerikai dróncsapás végzett Jemenben. A bangladesi, aki egy Missouri állambeli főiskola hallgatója volt, készített egy B tervet is, amely szerint öngyilkos merényletet követett volna el, ha a robbantásos terve lelepleződik.

Ray Kelly rendőrfőnök szerdai közleménye szerint 2001 óta az al-Kaida és a terrorszervezet szimpatizánsainak mintegy 15 merényletkísérletét hiúsították meg, amelyek New York olyan nevezetességei ellen irányultak, mint a Brooklyn-híd, a tőzsde és a Citicorp Center.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!