Nagyvilág

2012.10.20. 12:45

Kövér László: Magyarország kiáll Macedónia EU-s csatlakozási tárgyalásainak megkezdése mellett

Budapest, 2012. október 19., péntek (MTI) - Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése mellett foglalt állást Kövér László házelnök az országban tett, pénteken befejeződött háromnapos látogatása során.

Budapest, 2012. október 19., péntek (MTI) - Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése mellett foglalt állást Kövér László házelnök az országban tett, pénteken befejeződött háromnapos látogatása során.

Az Országgyűlés elnökének honlapján nyilvánosságra hozott nyilatkozat szerint Kövér László arról beszélt, hogy az Európai Bizottság negyedik országjelentése alapján Macedónia egyértelműen teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt támasztott előfeltételeket. Annak, hogy mégsem történhetett előrelépés, a kívülálló szemével kicsit "abszurd" oka van - mondta Kövér László, arra utalva, hogy névvita van Macedónia és Görögország között, s utóbbinak - ahogy más tagországoknak - vétójoga van a csatlakozással összefüggésben.

A házelnök hangsúlyozta: most úgy tűnik, hogy a probléma megfordítható és nem a névvita rövidtávon reménytelennek tűnő megoldása lesz a továbblépés feltétele, hanem a tárgyalások témáiba emelik be azt. Jelezte: a magyar álláspont is az, hogy nem a tárgyalások megkezdésének, hanem magának a csatlakozásnak kell előfeltételéül szabni a kérdés rendezését.

Példaként említette Horvátország esetét, ahol ugyancsak a csatlakozás előtt kellett megoldani azt a területi vitát, amely az ország Szlovéniával való kapcsolatát terhelte.

Kövér László szólt arról is, hogy a körülbelül 30 százalékban kisebbségek lakta Macedóniában példaértékű a nemzetiségi kérdések megoldása, amely egész Európának mintául szolgálhat. A skót népszavazás kitűzésére és a katalóniai elszakadási törekvésekre utalva jelezte: a nemzetiségi kérdést Nyugat-Európában sem sikerült megnyugtató módon megoldani.

Az Országgyűlés elnöke kifogásolta, hogy az Európai Uniónak nem sikerült olyan, a tagországokra vonatkozó minimális elvárást elfogadnia, amely arra vonatkozna, hogy a nem többségi kultúrához, nyelvhez tartozók megőrizhessék és gyerekeikre, unokáikra átörökíthessék a kollektív önazonosságukat. Mint mondta, a Balkánon - ahol nem kevés vér folyt a vallási, kulturális különbségek miatt - felbecsülhetetlen a jelentősége, hogyan sikerül egy olyan modellt kialakítani, amelyben civilizáltan, békésen kezelhetik a meglévő konfliktusokat.

A házelnök úgy vélte: a nemzetiségpolitikában soha nem lesz olyan nyugvópont, amely minden problémát megold, de ez nem ok arra, hogy ne is törekedjenek rá, és a problémát a "szőnyeg alá söpörjék". Megjegyezte: Macedóniában ma nem kérdés, hogy lehet-e albán nyelvű állami egyetem, így álláspontja szerint "ami Macedóniában megilleti az albánokat, az Erdélyben is meg kell illesse a magyarokat".

Kövér László szerdán kezdett hivatalos látogatásán részt vett az ország második legnagyobb városában, Bitolában Magyarország tiszteletbeli konzulátusának megnyitásán is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!