Nagyvilág

2012.10.26. 15:23

Földrengés Dél-Olaszországban

Róma, 2012. október 26., péntek (MTI) - Közepes erejű földrengés rázta meg péntekre virradóra a dél-olaszországi Cosenza tartományt, egy ember halálát és károkat okozva.

Róma, 2012. október 26., péntek (MTI) - Közepes erejű földrengés rázta meg péntekre virradóra a dél-olaszországi Cosenza tartományt, egy ember halálát és károkat okozva.

"Nem súlyos a helyzet. Nem kell katasztrófa sújtott övezetnek nyilvánítani az éjszakai földrengés térségét. Nincsen sebesült, a földrengésbiztosan épített épületek kiállták a próbát" - jelentette ki Franco Gabrieli prefektus, a polgári védelem vezetője a péntek délelőtt Mormannóban tartott sajtótájékoztatóján, mielőtt megkezdte volna a kárfelmérést. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy miként lehet megnyugtatni a "földrengésszindrómában" szenvedő calabriai lakosságot, amely a következő éjszakát is az utcán akarja tölteni.

"Ezt a földrengést sem lehetett előre megjósolni. Az egyetlen megelőzési mód a földrengésbiztos építkezés" - hangoztatta a HuffingtonPost.it portálon Enzo Boschi, az Olasz Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet volt elnöke, akit október 22-én a l aquilai bíróság hat évre ítélt a 2009-es abruzzói földrengés veszélyének alábecsléséért.

Az amerikai földtani intézet szerint az 5,3-as fokozatú földrengés fészke Calabria régióban, Mormanno városától 6 kilométerre délkeletre volt, 3,8 kilométeres mélységben. A földrengés hajnali egy órakor történt, s az első, nagyobb földlökést legkevesebb 14 utórengés követte.

A hatóságok egy ember halálát hozzák kapcsolatba a természeti csapással: egy 84 éves férfi infarktust kapott.

Az olasz média arról számolt be, hogy több településen pánik tört ki, az emberek fejvesztve hagyták el a házaikat, tartva attól, hogy azok összedőlnek. A rendőrség szerint a mormannói kórházból elővigyázatosságból mindenkit evakuáltak, mert megrepedtek az épület falai. A helyi székesegyház is megrongálódott.

Az első jelentések szerint a 3,5 ezer lakosú Mormanno központjában több épületben károk keletkeztek. A rendőrség és a tűzoltóság hozzálátott a károk felméréséhez.

Az elmúlt két évben több mint 2200 földrengés történt a térségben, de csak hétnek az erőssége haladta meg a 3-as fokozatot.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!