Nagyvilág

2012.10.02. 14:58

Elhunyt Habsburg Mária Krisztina főhercegnő dél-lengyelországi szülővárosában

Varsó, 2012. október 2., kedd (MTI) - Habsburg Mária Krisztina főhercegnő 88 évesen elhunyt kedden szülővárosában, a dél-lengyelországi Zywiecben - értesítette a lengyel sajtót a város önkormányzata.

Varsó, 2012. október 2., kedd (MTI) - Habsburg Mária Krisztina főhercegnő 88 évesen elhunyt kedden szülővárosában, a dél-lengyelországi Zywiecben - értesítette a lengyel sajtót a város önkormányzata.

"Az egész város gyászba borult. Számunkra egy nagy lengyel volt, aki a hazafias és vallásos értékekre tanított bennünket" - mondta a polgármester.

Habsburg–Tescheni Károly Albert főherceg és a svéd származású Alice Elisabeth Ankarcrona grófnő lánya, Mária Krisztina altenburgi hercegnő 1923. december 8-án született Zywiecben.

Szüleit szoros érzelmi szálak fűzték Lengyelországhoz: kulturális, tudományos kezdeményezéseket, illetve társadalmi szervezeteket is támogattak. Édesapja a lengyel hadsereg tisztje volt, és miután 1939-ben Lengyelország náci megszállásakor megtagadta a német állampolgárság felvételét, két évet német fogságban töltött. A nácik a második világháború idején elkobozták a Habsburgok birtokait, majd a lengyel kommunisták német arisztokrata gyökereire hivatkozva megfosztották lengyel állampolgárságától és emigrációba kényszerítették a családot.

Mária Krisztina 1993-ig hontalanként élt előbb Svédországban, majd Svájcban, mert csak akkor szerezte vissza lengyel állampolgárságát, más ország állampolgárságát pedig nem kívánta felvenni.

A hercegnő 11 éve tért vissza szülőföldjére. Mivel a család nem szerezte vissza birtokait, csak szülővárosa jóvoltából tölthette élete utolsó éveit a hajdani Habsburg-rezidencia lakássá átalakított sporttermében. 2011-ben lengyel állami kitüntetésben részesült: a Polonia Restituta Parancsnoki Keresztjével tüntették ki.

A hercegnőt - végakarata értelmében - a helyi katedrálisban található családi kriptában temetik el.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!